با توجه به آنکه بخش لاندری در هتل از مهم ترین بخشهای خدماتی هتلها به شمار میرود معماری لاندری در هتل بسیار حائز اهمیت است. همچنین طریقه قرار گیری دستگاهها درون واحد لاندری خود شامل نقشه هایی میباشد که میبایست بصورت مهندسی شده چیدمان شود.
لاندری روم چیست؟ Laundry room
اتاق لباسشویی یا رختشویخانه که در آن ماشین آلات نظافتی هتل مانند: لباسشویی صنعتی، خشکن صنعتی البسه، آبگیر، اتو پرس، اتو غلطک رولی، اتو مانکنی، میز لکه گیر، دیگ بخار، قفسه های مواد شوینده، قفسه البسه دپو، سبد البسه کثیف و رخت آویز ها و… قرار دارد.
نسبت قرار گیری اتاق لاندری نسبت به دیگر اتاق ها در هتل را در عکس زیر میبینید:
محل قرارگیری لاندری در چیدمان بخش خانه داری هتل
الزامات شرایط لاندری
در این خصوص باید چندین مورد را در نظر گرفت:
- فضای لازم با توجه به تعداد اتاق ها، سالنها پس از محاسبه ماشین آلات
- تعبیه شوت از طبقه بالا جهت صرفه جویی در نیروی انسانی
- نور کافی جهت دید انواع لکه ها بر روی البسه و ملزومات شستنی
- آفتاب برای ضد عفونی محل کار
- هواکش جهت خروج هوای آلوده کارگاه
- خروجی فاضلاب، مشرف بودن بر فاضلاب اصلی جهت هدایت پس آب های شستشو
- نزدیک به آسانسور جهت حمل ملزومات شستنی هتلی به قسمت های مربوطه
- تعیین اطاقی بزرگ جهت لینین روم، محل نگهداری حاصل کار لاندری در آنجا
- داشتن سقف بلند
ولی اغلب این نکات جهت جایگاه و معماری لاندری رعایت نمیشود و قسمت لاندری در هتلهای بزرگ اکثرا در زیر همکف مجاورت بخش خانه داری ساخته میشود لذا در این صورت نمیتواند از نور آفتاب و هوای کافی بهره مند شود.
محاسبه متراژ لاندری طبق تراکم منسوجات احتمالی
هنگامی که زمان طراحی لباسشویی فرا میرسد، محاسبه اندازه وسعت بسیار مهم است. برای محاسبه اندازه مناسب اتاق لباسشویی ابتدا مقدار احتمالی منسوجات کثیف در هر روز را محاسبه کنید. میتوان از فرمولهای ساده که در ذیل آمده استفاده کرد:
- هتل اقتصادی= 4.۵ کیلوگرم * تعداد کل اتاقها
- سرویس دهی محدود بدون غذا و نوشیدنی = 5 کیلوگرم * تعداد کل اتاقها
- سرویس دهی محدود با غذا و نوشیدنی = 5.۴ * تعداد کل اتاقها
- سرویس دهی کامل = 5.۹ کیلوگرم * تعداد کل اتاقها
- بسیار لوکس = 6.۳ کیلو گرم * تعداد اتاقها
**بر اساس آن عدد استاندارد برای اندازه اتاق لباسشویی برابر است با ۰.۱۱ متر مربع در ازای هر کیلو منسوجات قابل شستشو**
اگر ۰.۱۱ متر مربع به نظر شما زیاد میآید، به خاطر داشته باشید در حالی که ممکن است اتاق کوچکتر باعث کاهش هزینه های ابتدایی شود اما هزینه های عملیات لباسشویی در آینده به دلیل افزایش فشار و حجم کاری بسیاز زیاد خواهد بود.
علاوه بر این، باید اندازه تجهیزات لباسشویی را نیز در نظر بگیرید. اغلب تجهیزات اشتباهی خریداری میشود که یا از در اتاق لباسشویی وارد نمیشود یا از راهروهای منتهی به آن رد نمیشود.
چگونه قبل از راه اندازی هتل نوع و ظرفیت تجهیزات لاندری را بدانیم؟
اولین عامل در چیدمان تجهیزات اندازه آنها است. مانند محاسبه مساحت اتاق لباسشویی، تجهیزات لباسشویی را نیز بر اساس مقدار منسوجات شستنی در هر روز و ساعتهایی که لباسشویی در روز فعالیت میکند، تخمین بزنید.
البته تخمین زدن در حالت صنعتی اصلا کار خود اشخاص نیست و باید آن را به شرکتی بسپارید که پروژه تجهیز لاندری شما رو در دست دارد. تا هم تجهیزات درستی را برای شما انتخاب کند و هم به لحاظ ابعاد و اندازه و تاسیسات همه چیز را دقیق محاسبه کرده باشد تا در ادامه کار به مشکل بر نخورید.
دستگاهها و وسایلی که در قسمت لباسشویی باید نصب یا آماده شود، عبارت است از:
- ماشین آبشویی (ماشین لباسشویی صنعتی- washing machine)
- خشکشویی و سفید شویی (دستگاه خشکشویی-dry cleaning)
- آبگیرها (دستگاه سانتریفیوژ- centrifugal machine)
- خشک کنها (دستگاه خشکن- dryer machine)
- غلطک اتو (اتو رولی ملحفه- ironing rolling machine)
- اتو پرس (پرس اطو کلاغی یا طرح هوفمن- ironing press machine)
- مانکن اتو (اطوهای که البسه را به آنها میپوشانند- Iron Mannequins)
- دستگاه لکه گیر spotting table
- دیگ بخار (بویلر بخار یا steam boiler)
- قفسه ها
- جا لباسی ها مخصوص برای لباسهای شسته شده و اتو شده
- قفسه با سبدهای مخصوص لباسهای کثیف
چیدمان ماشینهای لباسشویی
به این دلیل که اندازه اتاق لاتدری روی اندازه و ظرفیت ماشین آلات تاثیر میگذارد پس در صورت محدودیت باید از ماشین آلات کم ظرفیت، کوچک تر ولی با تعداد بیشتر و متراکم تر استفاده کرد. البته این موضوع فقط توسط اشخاص فنی بررسی میگردد.
نمونه پلان لاندری در هتل
قدرت آبگیری که باید به آنها دقت کرد …
در زمان انتخاب ماشین شوینده _ آبگیر به قدرت آبگیر آن دقت کنید، زیرا هر قدر که قدرت آبگیر آن بیشتر باشد، در پایان چرخه شستشو، آب کم تری در منسوجات باقی میماند در نتیجه زمان کم تری برای خشک کردن لازم است، پس میتوان بیشتر صرفه جویی کرد.
فونداسیون دستگاهها چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
بر روی سکوی ساخته شده که در وسط آن شاسی محاسبه شده قرار گرفته (شن_ سیمان_ گراویه) بتن ریزی و در فاصله های معین شاسی از چندین محل مخصوصا ابعاد آبگیرها به دلیل لرزه و فرار (دور گریز از مرکز) مهار میگردد.
سکوی بتن شده باید طوری باشد که صفحه صاف شاسی قابل لمس بوده و روی سکو تا سطح شاسی طوری محاسبه گردد که پس از نصب سرامیک کاملا صفحه شاسی جهت جوشکاری ناودانی زیر ماشین آلات در اختیار باشد.
آنگاه با توجه به طول ماشین آلات و چیدمان فاصله ماشین آلات از دیوار پشتی حداکثر یک متر و فاصله بین ماشینها حداکثر ۵۰ سانتی متر در نظر گرفته نصب گردد.
بهتر است قبل از بتن ریزی ماشین آلات مورد نیاز محاسبه و در نقشه فونداسیون محل های فاضلاب، برق، آب سرد و گرم، کف شویی تعیین آنگاه در اجرا، زیر سازی سالن لاندری بر روی زمین با عایق کاری و ایمن سازی انجام سپس کف سازی شود، که زیبایی خاصی به ماشین آلات و محوطه سالن خواهد داد.
تاسیسات رختشویخانه باید جداگانه و در محل خود لاندری باشد
جهت ایمنی بیشتر و جلو گیری از اتفاقات و تسریع در مهار آنها تاکید میشود تاسیسات نزدیک درب لاندری و دسترس، شیر ورودی آب سرد و گرم بخار (چنانچه از دیگ بخار تاسیسات انشعاب گرفته باشد) گاز با رعایت ایمنی تابلو برق اصلی ماشین آلات نصب گردد، که در بدو ورود با باز کردن شیر آب سرد، گرم، بخار، گاز و کلید برق فعالیت روزانه شروع در خاتمه نیز به همین ترتیب شیر آلات بسته کلید برق اصلی تابلو قطع گردد، که شب اتفاقی در لاندری رخ ندهد و چنانچه در حین کار روزانه اتفاقی افتاد سریعا کلیه جریانها قطع پس از رفع عیب مجددا فعالیت از سر گرفته شود.
ورودی محل لاندری با احتساب فاصله های معین ماشین لباسشویی، پس از آن آبگیر و با عمل گریز از مرکز تا ۹۰ درصد رطوبت را گرفته و در آخر آنها را داخل خشک کن گذاشته و نیم ساعت با حرارت (برق، گاز، بخار) که در قسمت بالای خشک کن تعبیه گردیده خشک میکنند.
در ادامه غلطک جهت اطوی ملحفه، رومیزی، دستمال سفره در نظر گرفته میشود که کنار آن قفسه به تعداد محدود نصب میگردد، که حاصل کار تا زمان جمع آوری و بسته بندی آنجا گذاشته میشود.
پرس اطو جهت تکمیل تو کشی در کنار غلطک نصب مینمایند تا از لوله کشی مشترک بخار استفاده و البسه شستنی را اتو نمایند.
(dry cleaning room) درای کلینینگ روم
اطاق و محل دیگری را جهت نصب ماشین خشکشویی و دستگاه لکه گیری در نظر میگیرند که کلیه مراحل لکه گیری و شستشو با پرکلراتیلین به وسیله ماشین خشکشویی در آنجا انجام میگردد.
پرکلراتیلن ممکن است حساسیت به وجود آورد ترجیح میدهند که ماشین مربوطه و لوازم مورد مصرف در اتاق مخصوص نصب و نگهداری گردد و زمانی که البسه را تفکیک مینمایند آنچه مربوط به لکه برداری با دستگاه لکه گیری و خشکشویی میباشد به آن محل منتقل و پس از انجام کارهای مربوطه و آماده شدن برای اطو به قسمت پرسینگ حمل و در اختیار پرسکاران جهت اطو قرار میدهند.
به طور کلی چیدمان و معماری لاندری اصولا توسط شرکت هایی انجام میشود که پروژه ها رو به صورت تخصصی و کامل به دست میگیرند، ما میتوانیم به طور کامل در طراحی پلان چیدمان و تاسیسات پروژه شما رو همراهی کنیم.
۱---->2---->3---->4---->5
مطلب خیلی مفیدی بود ممنون
سلام دوست عزیز
خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده
🙂