محاسبه تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز در هر لاندری
مبنای محاسبه ماشین آلات لاندری مورد نیاز هر هتل، متل، هتل آپارتمان، بیمارستان بستگی به تعداد تخت اتاقها و میز رستورانها دارد. با دریافت آمار میتوان نسبت به تهیه آن اقدام نمود.
ماشین آلات لاندری که در حال حاضر از آنها در ایران استفاده می شوند:
- ماشین خشک شویی ۸-۱۲-۱۸ کیلویی
- ماشین لباسشویی ایستاده ۲۰-۲۵-۳۰-۴۰-۷۰ کیلویی
- ماشین لباسشویی خوابیده (دو محور) ۶۰-۸۰-۱۰۰-۱۵۰-۲۰۰ کیلویی
- ماشین خشک کن گازی، برقی، بخاری ۳۰-۴۰-۵۰-۱۰۰ کیلویی
- آبگیر با ترمز لنتی و برقی ۲۰-۴۰-۱۰۰ کیلویی
- پرس اطو با میز و سرشانه
- غلطک برقی- بخاری- گازی ۱.۵ متری ، ۲ متری ، ۳ متری
- مانکن (کت و پیراهن- شلوار)
- لکه گیر
- کمپرسور باد
- دیگ بخار (کیلو بخار در ساعت) ۱۰۰-۲۰۰-۳۰۰-۴۰۰-۵۰۰-۱۰۰۰-۱۰۰۰۰ کیلویی
- ماشین بسته بندی پیراهن
- ماشین کاور لباس
- میز اتوی بخار
- اطاقک بخار
- ماشین نمراتور
- اتوکلاو
ماشین آلات لاندری (laundry machine)
انتخاب ظرفیت و گنجایش ماشین آلات لاندری
ماشین آلات لاندری تا قبل از سال ۵۷ بیشتر از انگلستان وارد میشد و محاسبه گنجایش طبق ظرفیتهای آنان بود (یک پوند= ۴۵۳گرم) ظرفیتهای اسمی ماشین آلات ساخت ایران هم بر مبنای وزن گنجایشی با تفاوت کیلو به پوند همان اندازه مرسوم که با در نظر گرفتن گنجایش دقیق و باسکولی ظرفیتها طبق جدول ذیل میباشد.
- لباسشویی ایستاده ۲۰ کیلویی ۱۶ کیلو بار خشک
- لباسشویی ایستاده ۲۵ کیلویی ۲۰ کیلو بار خشک
- لباسشویی ایستاده ۳۰ کیلویی ۲۴ کیلو بار خشک
- لباسشویی ایستاده ۴۰ کیلویی ۳۲ کیلو بار خشک
- لباسشویی ایستاده ۷۰ کیلویی ۵۶ کیلو بار خشک
- لباسشویی خوابیده دو محور ۶۰ کیلویی ۵۴ کیلو بار خشک
- لباسشویی خوابیده دو محور ۸۰ کیلویی ۷۲ کیلو بار خشک
- لباسشویی خوابیده دو محور ۱۰۰ کیلویی ۹۰ کیلو بار خشک
- خشک کن گازی، بخار، برقی ۳۰ کیلویی ۳۰ کیلو بار نیمه مرطوب
- خشک کن گازی، بخار، برقی ۵۰ کیلویی ۵۰ کیلو بار نیمه مرطوب
وسایل و تجهیزات مورد استفاده حال حاضر در ایران
- میزاستیل ۱۶۰ – ۸۰ – ۸۰
- ترولی
- ترولی دپو ملزومات
- خرک متحرک : ۱۷۰ – ۱۶۰ – ۶۰
- قفسه متحرک چهار طبقه : ۱۷۰- ۷۰ – ۶۰
- خرک متحرک جهت طبقات البسه میهمان : ۱۷۰ – ۶۰ – ۶۰
- ماشین نمراتور
- ماشین دوخت (منگنه)
- نوار نمره (مخصوص)
- قفسه در اندازههای مختلف – حوله – ملحفه – رومیزی – دستمال سفره – پتو – رو تختی – رو میزی
- مواد مصرفی شوینده – پودر کنترل شده –مایع وایتکس – مایع نرم کننده – مایع لکه گیر
- میز و صندلی تلفنچی – میز و صندلی مسئول لاندری
- ابزار و آچار نصب در تابلو جهت کارهای اولیه
- پرس برقی جهت بسته بندی در سیلیفون
- قیچی – نخ و سوزن – زیپ
- فایل – پوشه
- لیست قیمت خشکشویی و لباسشویی –چک لاندری
- پرکلراتیلین
- پودر تونسیل
بررسی اصلی ترین دستگاهها و ماشین آلات لاندری
ماشین لباسشویی صنعتی
هر شرکت در اندازهها و ظرفیتهای مختلف با شکل ظاهری متفاوتی تولید خود را به بازار عرضه میدارد قدیمی ترین ماشین آلات لاندری مربوط به میله آلمان میباشد که بیش از ۵۰ سال سابقه خدمت دارد. آلمانیها در این صنعت پیشکسوت میباشند.
مارکهای معروف و معتبر ماشین آلات لاندری
ماشین آلات لاندری ساخت کشور آلمان :
- هاگ اشپیل HAGESHPIL
- میله MILEH
ماشین آلات لاندری ساخت کشور سوئد :
- الکترولوکس ELECTEROLUX
- واسکاتور WASKATOR
ماشین آلات لاندری ساخت آمریکا :
- میلنور MILNOR
- کاسکادکس KASKADEX
ماشین آلات لاندری ساخت کانادا:
ماشین آلات لاندری ساخت ایتالیا:
- تکنوزن TEKNOZEN
- رنزاچی RENZACCI
آشنایی با سیستمهای کاری مختلف لباسشویی صنعتی
طرز کار لباسشویی اتومات
ماشین آلات لباسشویی در ظرفیتهای مخالف صنعتی با دو سیستم اتومات و دستی در اختیار میباشد ماشین آلات اتومات کلیه مراحل شستشو، آبکشی و دور تند در زمانهای مختلف را برنامه ریزی کرده توسط سیستم مکانیکی و یا الکترونیکی در مواقع لازم شروع به عملیات نموده و حاصل کار پس از طی مراحل مختلف آماده و با اعلام آلارم تمام شدن زمان کار خود را به اطلاع می رساند.
در این نوع ماشین آلات لاندری یا از نیروی برق و باد جهت باز و بسته شیرآلات استفاده مینمایند و یا فقط جریان برق شیر آلات را باز و بسته و عملیات را انجام میدهد.
ماشین لباسشویی صنعتی ایستاده (washing machine)
طرز شستشو با ماشین لباسشویی به صورت دستی
در این گونه ماشین آلات پس از قرار دادن ملزومات شستنی درون زنبیل و بستن درب ماشین شیر آب سرد را باز و دکمه استارت را میزنیم که ماشین به دور راست و چپ حرکت نماید پس از یک مرحله شستشو مقدماتی با آب سرد و پودر به مدت ۵ دقیقه آن را تخلیه مینماییم ۲ باره این کار را انجام داده ولی این بار با آب سرد و گرم بستگی به نوع ملزومات شستنی دارد که چه اندازه گرما نیاز دارد اگر دمای آب گرم به اندازه نبود از المنت برقی که جهت تولید گرمای آب تعبیه شده و یا لوله بخار با تنظیم درجه ترموستات که سر راه قرار دارد گرمای لازم را به آب مخزن لباسشویی میدهیم و کار شستشو به مدت ۱۵ دقیقه به طول میانجامد.
در بعضی از ماشینها حداکثر زمان تایمر فنری (کوکی) ۱۵ دقیقه میباشد در بعضی ماشینها تایمر برقی است و از سیستم مکانیکی خاص استفاده شده زمان شستشو دور چپ و راست در اختیار میباشد به محض فشار دکمه استارت و رساندن جریان برق به تایمر شروع به کار نموده روی آن صفحه ای از فیبر مخصوص دایره ای قرار دارد که آن را می چرخاند و جایگاههایی روی آن قرار دارد که در کنار آن ۲ عدد میکروسوئیچ نصب شده که هر گاه روی محل خالی صفحه قرار بگیرد شروع به عمل نموده جریان را متصل و دور چپ یا راست به حرکت در میآید که زمان و مدت هر شارژ در اختیار شوینده است.
پس از مدت مورد نظر میتوان ماشین را تخلیه سپس سه نوبت آبکشی نمود آنگاه کار شسته شده آماده میباشد که ماشین را خاموش و ملزومات را خارج کنند.
بعضی ماشین آلات لباسشویی به صورت نیمه اتومات میباشد تنظیم سطح آب داخل زنبیل توسط هیدرواستارت و شیر برقی که در راه قرار دارد انجام میشود که چنانچه آب در زنبیل نباشد روشن نمیگردد.
شستشو ماشینی
در سال ۱۳۴۰ توسط ارامنه ایران دستگاه درای کلینینگ (خشکشویی) وارد تهران و نصب و راه اندازی و مورد بهره برداری قرار گرفت. در مخزن dry cleaning به جای بنزین و آب از مایع پرکلراتیلین (ترکیبی از تقطیر اسیدهای شیمیایی) استفاده میشود به ترتیب البسهها را در ماشین داخل زنبیل قرار میدهند سپس درب ماشین را میبندند آنگاه به ۲ صورت دستی، اتومات شستشو و سانتریفیوژ و خشک کردن انجام میشود با تایم خشک کن برداشت گرمای بخار از رادیات، خشک میشوند.
در دستگاه تولید گرما و به فاصله ۳۰ سانتی متر رادیات آب سرد قرار گرفته که گرمای حاصل از رادیات بخار باعث جا به جایی هوای داخل زنبیل میگردد و گرمای اثر گذاشته و مایع آغشته به صورت گاز در آمده و در مجاورت هوای سرد که از رادیات آب سرد تعبیه شده حاصل میگردد جا به جایی هوای داخل کانال ادامه مییابد تا کاملا خشک شود. به طریقه دستی زمان و شارژ آن ۱۰ دقیقه شستشو و ۳ دقیقه سانتریفیوژ جهت آبگیری و ۴۰ دقیقه خشک کردن میباشد که با ۱۰ دقیقه بار و تخلیه هر شارژ یک ساعت به طول میانجامد.
در حال حاضر ارائه خدمات شستشو و ضد عفونی بسیار پیشرفته است و در مکانهای خاصی قبول سفارش نمینمایند شستشو و اطوی البسه مراحل خاصی را طی مینمایند تا به شهروندان خدمات خدمات بهداشتی البسه را ارائه نمایند. جا دارد از این تخصص به طور صحیح استفاده گردد و به کسانی اجازه فعالیت در این زمینه داده شود که دوره خاص آموزش بهداشت را گذرانده باشند.
ماشین خشکشویی
ماشین خشکشویی مانند ماشین لباسشویی و دیگر ماشین آلات لاندری در اندازهها و ظرفیتهای مختلف با شکل ظاهری متفاوت و با در نظر گرفتن لوازم ایمنی ساخته در اختیار میباشد. صنایع آلمان، آمریکا و انگلیس نیز در ساخت اینگونه ماشین آلات لاندری سابقه طولانی دارند.
دستگاه خشکشویی (dry cleaning)
کارخانجات ماشین آلات خشکشویی
- ایتالیا: رزانچی- فربیماتیک- سوپرما Supermn- Firbimatic- Renzacci
- انگلیس: اسپنسر Spencer
- آلمان: بووه Bowe
طرز بهره برداری از ماشین خشکشویی
پس از تفکیک نوع رنگ و جنس و لکه گیری لکههای خاص آنها را در درون زنبیل قرار داده، درب ماشین را بسته و به دو طریق (اتومات-دستی) بهره برداری مینماییم.
در نوع اتومات پس از آنکه البسه درون زنبیل قرار گرفت درب را بسته با فشار دادن دکمه استارت با بهره گیری از شیرهای برقی که مسیر باد را باز میکنند ورودی خروجیها را با گرفتن دستور از تابلو فرمان به تایمر تعبیه شده که کلیه مراحل در آن برنامه ریزی گردیده عملیات حرکت دور چپ و راست، پمپ، در وهله اول کار شستشو را انجام، سپس پمپ خاموش و بعد از ۱دقیقه دور چپ و راست قطع خواهد شد.
دور تند به مدت ۵ دقیقه (گریز از مرکز) شروع به کار میکند. عمل فشردن را انجام و املاح را تا ۵۰% گرفته سپس دور تند خاموش و دور چپ و راست و فن خشکن شروع به کار میکند که عمل خشک کردن به مدت۴۰-۳۵ دقیقه به طول میانجامد در این مدت مسیر شیر آب سرد و بخار باز میباشد سپس ماشین خاموش، البسه را خارج مینمایند که در ماشینهای اتومات پس از آنکه دکمه استارت زده شد تمام مراحل به طور اتومات انجام میپذیرد.
در سیستم دستی همهی زمانها در اختیار است به عنوان مثال اگر در سیستم اتومات مدت پمپاژ (پر) از منبع ۱۵ دقیقه باشد در سیستم دستی میتوان ۵ الی ۱۰ دقیقه در نظر گرفت در سیستم اتومات زمان خشک کردن ۴۰-۳۵ دقیقه برنامه ریزی شده در سیستم دستی میتوان ۳۰-۲۵ دقیقه را در نظر داشت و مراحل را یک به یک به طور دستی و استفاده از دکمههای مربوطه انجام داد و شیرهای تخلیه و آب سرد و بخار نیز به طور دستی باز و بسته میگردد تا یک شارژ البسه آماده گردد.
اتوی بخار مانکنی
کت و پالتو، مانتو را در مانکن قرار میدهند ، با باز شدن دریچه بخار که ۳۰ ثانیه به طول میانجامد، بخار کاملا تمام البسه را فرا گرفته، مسیر قطع، سپس باد و حرارت خشک به مدت یک دقیقه باعث خشک شدن البسه میشود در این موقع لباس حاضر را روی چوب لباسی آویزان مینمایند تا سرد شود و پس از چند لحظه لباس حاضر و قابل استفاده میباشد.
اتو بخار مانکن (Mannequins iron)
لباسهایی که جهت صاف کردن و آراستن آن از این دستگاه استفاده میگردد هرگز بارهای الکترونی را در خود انبار نکرده و باعث چسبندگی به بدن نمیشود.
فنیشینگ (اتاق بخار جوراب)
در درون اتاق فینیشینگ که برای اطو انواع جورابها میباشد که از فشار بخار استفاده میشود به طوری که جورابهای بافته و رنگ شده را در قالبهای سایز پا از جنس آلومینیوم طراحی و ساخته شده میکشند حدود یک صد جفت در درون آن جای میگیرد آنگاه در جایگاههایی که تعبیه شده قرار میدهند سپس درب را بسته بخار را با فشار به داخل هدایت میکنند درجه داخل فیشینگ که در بیرون نمایشگر داخل است روی ۲ بار فشار که رسید بخار قطع پس از ۵ دقیقه بخار مخزن را تخلیه درب با باز جورابهای اطو کشیده را بیرون میآورند.
فینیشینگ (اتاق بخار)
جهت اطو و صاف کردن البسههایی که از جنس پلی استر بیشتری در بافت آنها استفاده شده آنان را روی چوب لباسی قرار داده و در درون اتاقک بخار بر روی اهرمهایی آویزان نموده درب اتاقک را بسته با استارت دستگاه اتومات روشن پس از ۳۰ ثانیه شیر برقی باز، بخار با فشار کلیه ملزومات درون اتاقک را فرا میگیرد سپس بخار بسته عمل ویبره انجام آنگاه هوای گرم از رادیات بخار که در کف اتاقک نصب گردیده توسط فن به البسه وارد و با مکش که در بالای دستگاه قرار گرفته و توسط کانالی به بیرون هدایت میشوند، نم و رطوبت حاصل را خارج مینماید پس از ۵ دقیقه دستگاه خاموش و البسه آماده خارج شدن میباشد.
اتو غلطک یا اتو رولی
ملحفه و روبالشتی و رومیزی از بین استوانهای که با سیم ظرفشویی و پنبه مصنوعی دور تا دور آن با یک قطر و سطح معین پوشانیده و روی آن متقال کشیده شده است که مماس همدیگر هستند عبور و با حرارت بخار یا گرمای گاز و برق که در صفحه زیرین قرار دارد صاف و قابل استفاده میگردد.
انتهای رول گردان خروجی جهت وکیوم نصب گردیده که رطوبت و نم ملزومات به وسیله فن به بیرون هدایت میگردد.
اطو غلطک (ironing rolling)
در غلطکهای فن دار حاصل کار به مراتب بهتر است.
دستگاه تاکن اتومات
این نوع غلطکها که فقط یک نفر اپراتور دارند دو سر ملحفه و یا رومیزی که نیاز به اطو غلطک دارند به گیرهها متصل مینمایند، بقیه کارها را خود دستگاه اتومات انجام میدهد به طوریکه پس از عبور از بین دو رول حرارتی و صاف شدن با اهرمهای خاص در اندازههای لازم تا و بسته بندی گردیده توسط نوار نقاله به محل نگهداری هدایت میگردند.
پرس اطویا اتو کلاغی
وسیلهای که کت و شلوار و پیراهن، مانتو، چادر و بارانی و… را به وسیله بخاری که از طریق سوپاپ پایین بالشتک خارج میگردد و البسه روی آن بالشتک قرار دارد صاف مینماییم. آنگاه صفحه بالا را روی بالشتک پایین قفل میکنیم تا حرارت صفحه بالا اثر گذاشته و لباس صاف شود. در این زمان با اهرم چپ پایین عمل وکیوم انجام میشود جهت خشک کردن بخار بالشتک و اثر گذاری بهتر صفحه بالا، این عمل را چندین بار برای هر قسمت از البسه استفاده میکنیم تا آن لباس حاضر و مرتب گردد.
دستگاه اتو پرس صنعتی (iron press)
اتوکلاو
مخزن استوانهای است با قطر ۸۰ سانتیمتر به طول ۱.۵ متر از ورق ۱۰ میلیمتر نورد شده و ته آن با همان ورق گرد بر جوش داده شده است از طرف سر درب با اهرمهای خاص چرخشی با دقت بالایی تنظیم گردیده چنانچه درب بسته شود کاملا فشار بخار داخل که بیش از (۲بار) میباشد کنترل میشود. در درون این مخزن که با کروم آب داده شده است و گاها از استیل روکش میباشد.
البسه اطاق عمل پس از شستشو و بسته بندی به صورت خاص چیده میشود سپس درب بسته بخار خشک وارد این مخزن میگردد که در طبقه زیر توسط یک مخزن تحت فشار با نمایشگر اندازه آب درون آن را نشان میدهد و با حرارت المنت برق و یا هیتر گاز به طور اتومات بخار تولید را از خروجی این مخزن که یک دیگ بخار کوچک محسوب میشود به درون مخزن بزرگ اصلی اتوکلاو وارد میگردد که به مدت ۱۵ دقیقه البسه درون ان تحت فشار بخار خشک واقع میگردد محتویات داخل عاری از میکروب و موجودات ریز ذره بینی میشود، سپس شیر بخار ورودی بسته عمل تخلیه توسط باز شدن شیر دیگری انجام پس از ۵ دقیقه که بخار خارج و وکیوم انجام پذیرفت درب را باز و البسه را جهت استفاده به محل خاص خود منتقل مینمایند.
دستگاه اتوکلاو (autoclave)
آبگیر یا سانتریفوژ
ملزومات پس از تخلیه ماشین لباسشویی در ترولی مخصوص قرار میگیرد به کنار آبگیر منتقل و تک تک در درون زنبیل آبگیر و روی هم چیده میشود به طوری که وسط زنبیل کاملا دیده شود، آنگاه درب بسته و تایمر را روی ۲ دقیقه تنظیم، شاسی استارت را فشار داده پس از مدت تعیین شده دستگاه با دور ۱۰۰۰ یا ۱۴۰۰ دور در دقیقه به حرکت در میآید با عمل گریز از مرکز و فشردن املاح تا ۷۰ درصد به خارج هدایت میگردد پس از مدت که تایم کنتاکت را رها و خاموش کرد به دو طریق توسط ترمز پتالی با فشردن پتال ترمز گرفته و حاصل کار را تخلیه و یا با شاسی برق و با دور برعکس الکتروموتور ترمز نموده و به حالت اولیه و ساکن در میآید که درب را باز و محتوا را خارج مینمایند.
آبگیر صنعتی (centrifugal)
خشک کن
البسه و ملزومات شسته و آبگیری شده را درون زنبیل ماشین خشککن قرار داده درب را بسته دمای لازم را تنظیم شاسی استارت را فشار داده تا ماشین روشن گردد.
در این موقع از حرارت مورد نیاز که عبارت است از حرارت مستقیم هیتر گازی المنت برقی و یا حرارت گرفته از رادیاتور بخار که در انواع ماشین ها فرق میکند و به نیاز محل تعبیه گردیده استفاده معمولا بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد تا البسه داخل خشک کن کاملا خشک و آماده اطو گردد. حرارت نهایی برداشته از بخار بین ۷۵ تا ۸۰ درجه سانتی گراد دمای برگرفته از حرارت مستقیم هیتر گازی المنت برقی تا ۱۲۰ درجه میباشد ضمن اینکه جهت ضد عفونی حداقل ۷۰ درجه دما نیاز است. باید ترموستات کاملا چک شود که بیش از اندازه نباشد به دلیل آتش سوزی یا زردی ملزومات. ضمن آنکه کارخانجات تولیدی ماشین آلات موارد ایمنی را رعایت مینمایند.
دستگاه خشکن صنعتی البسه (dryer machine)
در قسمت پایین فن تعبیه شده هوای داخل خشک کن را با فشار به بیرون هدایت مینمایند که گرمای ایجاد شده قسمت بالا خشک کن و وکیوم فن پایین خشکن باعث خشک شدن البسه میگردد.
۱---->2---->3---->4---->5
عالی بود
سلام
سپاسگزارم
امیدوارم اطلاعات کافی با خواندن این مقاله کسب شده باشد.
سلام جهت تهیه لوازم میلانور با چه شمارهای تماس بگیریم
سلام وقت بخیر دوست عزیز
برند ما آکروپارس هست و در این خصوص میتونیم کمکتون کنیم