تاریخچه لاندری
با بررسی تاریخچه لاندری میبینیم که در گذشته شستشوی لباسها در رودخانه انجام میشد، با در جریان قرار دادن آب اجازه میدادند آب و جریان آب موادی را که باعث لکه و بوی بد میشد را از بین ببرد. البته هنوز هم این روش شستشو در مناطقی که کمتر صنعتی شدهاند یا مناطق روستایی انجام میپذیرد.
جریان آب به از بین رفتن کثیفی کمک میکند، در شستشوی لباسها اغلب آنها را بر روی سنگ صافی میکشیدند، میچلاندند یا لباسها را روی سنگ میکوبیدند. علاوه بر این از یک چماغ چوبی استفاده میکردند و با ضربه زدن بر روی لباسهای کثیف، کثیفی را از بین میبردند.
زنان مسئول لاندری یا اصطلاحا washer woman
ریشه کلمه لاندری
در گذشته از گیاه (اسطوغودوس) که نوعی گیاه معطر است جهت خوشبو کردن البسه استفاده میکردند که در فرانسه این گیاه به (لاواندا) معروف میباشد و به زنانی که در گذشته کار لباس شستن را انجام میدادند (لاواندیر) میگفتند که کلمه لاندری بتدریج از این الفاظ به دست آمده است.
شستشوی سنتی البسه چگونه انجام میشد؟
قبیلههای ساکن قاره آمریکا برای افزایش قدرت پاک کنندگی آب از موادی که در صابون امروزی وجود دارد یا ریشه درخت یوکا، استفاده میکردند. هنگامی که هیچ رودخانه یا نهری در دسترس نبود، لباسشویی در سطلهای کوچک انجام میشد. گاهی اوقات دیگ بزرگی را از آب تمیز پر میکردند و میگذاشتند بر روی آتش تا گرم شود، آب جوش بهتر از آب سرد کثیفی را از بین میبرد.
فولرها چه کسانی بودند؟
در این زمان، تخته شستشو که یک سطح صاف ساخته شده از مواد سخت مانند آهن بود در کمک به از بین بردن کثیفی، جایگزین سنگهای کنار رودخانه شد. به کسانی که لباس ها را به طریقه سنتی میشستند و لکه گیری میکردند (فولر) میگفتند.
نخستین صابونهاچگونه ساخته میشد؟
استفاده صابون در اواسط ۱۸۰۰ میلادی بوده است. صابون شامل دو ماده اصلی است که عبارتند از: آب قلیایی و چربی حیوانی. از واکنش آب قلیایی و چربی به نسبتهای معینی صابون درست میشود.
در طی صابون سازی روغن و آب قلیایی ترکیب شده و صابون درست میشود. آب قلیایی از خاکستر چوب درست میشود و چربی از گوشت سلاخی شده حیوان درست میشود. اگر چه این گوشت برای پخت و پز استفاده میشود. ته بشکه با کاه و چوب پوشیده میشود و پس از آن آب روی آن پاشیده میشود.
تمیز کردن چربی برای ساخت صابون یکی از جنبههای ناخوشایند بود. که دلیل آن بوی نامطبوع آن است. چربی و آب در یک کتری پخته میشود و سپس آن را در طول یک شب سرد میکنند. تا صبح چربی در سطح آب شناور می شود که یک لایه چربی شیرین و تمیز مناسب برای ساختن صابون ایجاد میشود. در یک کتری بزرگ و تمیز محلول قلیایی قرار میگیرد. در یک آتش بیرون منزل قابلمه را قرار می دادند تا محلول قلیایی بجوشد و از آن صابون به دست میآمد.
صابون نهایی زمانی درست میشد که این ماده به دست آمده از جوشش محلول قلیایی را به شکل رول در بیاورند. این رول نرم و نازک بود. و این صابون را اگر بر روی نوک زبان قرار دهید هیچ احساس تلخی و ناخوشایندی از آن حس نمیشود. این فرایند جوشیدن بین ۶ تا ۸ ساعت طول میکشد که ساعت آن بستگی به میزان چربی دارد و همچنین وابسته به قدرت محلول قلیایی هم میباشد.
طریقه خشک کردن سنتی البسه
جهت خشک کردن البسه شستشو شده به روش سنتی اگر در فصل تابستان بود، لباسها را در مجاورت آفتاب و یا در نبود آفتاب در هوای آزاد قرار میدادند تا خشک شود. در فصل سرما (زمستان) درون اتاق بزرگی به فاصله ۵۰ سانتی متر لباسها را از یکدیگر آویزان مینمودند و توسط چراغ پریموس که با نفت و فشار باد روشن و گرما ایجاد میکرد در انتهای اتاق قرار میدادند و در جای دیگری سیستم فن یا دریچههایی تعبیه میکردند که هوای داخل را تخلیه نماید.
گرمای ایجاد شده به لباس ها منتقل و تخلیه باعث خشک شدن لباسها میگشت.
در ظاهر در هر دو روش لباسها خشک می شدند اما به هیچ وجه ضد عفونی و عاری از میکروب نمیشدند. که امروزه ضد عفونی کردن البسه پس از آبگیری درون خشک کن با دمای بیش از ۸۰ درجه خشک و ضد عفونی مینمایند.
مراحل شست و شوی دستی
۱-لباسهای سنگین و خاکی خال دار (لکه دار) به مدت یک شب در محلول قلیایی صابونی قرار میگرفت.
۲-لباسها از یک نظر که دارای لکه هستند یا غیر مورد بررسی قرار میگرفتند و اگر نیاز بود دوباره چلانده میشوند.
۳-خشک کردن لباس نزدیک آتش خوب نبود و عموما نزدیک درختان پهن میشدند.
شستشوی دستی- تاریخچه لاندری
فرایند اطو کشی البسه
لباسهایی که نیاز به اتو دارند جدا میشوند. یک میز که توسط دو پایه محکم شده است برای اتو کشی استفاده میشده است.
دو روش اتو کشی وجود داشت:
- توسط اجاق گاز
- یک روش استفاده از نوعی پارچه شبیه رو تختی که بر روی خاک قرار می گرفت، می باشد. روی خاک یک محوطه فلزی قرار داشت که مشابه آهار روی لباس قرار می گیرد.
برای لباسهای خیلی خشک که نیاز به اتو داشتند ابتدا روی آن آب میپاشیدند.
اتو کشی تخت، بستگی به اندازه لباس دارد. بعضی آنها به روی شعله آتش و بعضی دیگر از آنها به گونهای بود که اندکی هوای گرم به درون لباس هدایت میشود.
اتو کشی لباسها با روش سنتی یک کار بسیار دشوار بود.
سطح لباس تمیز و جلا زده میشود. از سوختن لباس جلوگیری شود. برای جلوگیری از زنگ زدن سطوح باید مرتباً روغن کاری شوند.
اتو های قدیمی در چین
بررسی تاریخچه اتو کشی
اتوکشی بصورت حرفهای و ماشینی به زمان خیلی دور میرسد. انگلیسیها برای اولین بار ماشینی ساختند که از بخار برای اتو کردن البسه استفاده میشد.
ظاهر اتوهای قدیمی در لاندری
پرس اتوی فعلی که در مغازههای لباسشویی و خشکشویی مشاهده میشود به نام سازنده آن (هوفمن) نام گذاری گردیده ماشینی است که صفحه بالا متحرک و بالشتک پایین ثابت با اهرم بزرگ پایین، صفحه بالا روی بالشتک که با پنبه همسطح و صاف به ضخامت ۱۰ سانتی متر چیده میشود و روی آن رو بالشتی از جنس متقال که دور تا دور آن برش خورده، چرخ میشود که لبه برگردان آن ۲ سانتی متر جهت کشیدن نخ به ضخامت نیم سانتی متر ایجاد میشود سپس روی پنبه را با این وسیله روکش میکشند و از زیر در جاهای مختلف روبروی هم سوراخ کرده، نخ ها را در آن ها جا داده، محکم مینمایند که پنبه های بالشتک در اثر پرس البسه ثابت و از جا حرکت ننمایند.
البسه ای که باید اتو شوند بین این دو صفحه قرار میگیرند و گرمای صفحه بالا که از جنس سرب خشک و در قالب خاصی ریخته و تراش خورده روی آن اثر گذاشته و البسه اتو میشوند.
بخار توسط دو شیلنگ رفت و برگشت به صفحه بالا و بالشتک پایین به وسیله لوله کشی از دیگ بخار به پرس متصل میگردد.
صنعتگران ایران قالب پرس را در سالیان دور تهیه و ریخته گری و منتاژ کردند که این صنعت تا حال با همان قالب و اندازه ادامه دارد.
در کشورهای پیشرفته نوع برقی، بادی، فینگرتاچ و پرسهای اتو در اندازه های مختلف ساخته شده که بالشتک آنها جهت محل خاصی از لباس در نظر گرفته شده است. به طور مثال آستین و جلو پیراهن از ۳ نفر نیرو و با در اختیار داشتن سه پرس اتو به شرح بالا بهره برداری مینمایند و برای بسته بندی از ماشین مخصوص استفاده میگردد.
اتو های بروز در لاندری ها
انقلاب صنعتی چه تاثیری در تکنولوژی لاندری داشت؟
انقلاب صنعتی به طور کلی تکنولوژی لباسشویی را عوض کرد. در سال ۱۸۷۴ ویلیام بلک استون، شرکت بازرگانی موایندیانا برای همسرش یک هدیه تولد ساخت که ماشینی بود که کثیفیها را از روی لباسها میشست و پاک میکرد. این دستگاه شامل یک تغار چوبی که در آن یک تکه چوب تخت با شش میخ چوبی کوچک بود و یک دسته داشت که آن ها را جلو و عقب میبرد.
در سال ۱۹۰۰ منبعهای فلزی سرگرد جایگزین منبعهای چوبی شدند. در سال ۱۹۶۰ موتور الکتریکی برای نخستین بار در این وسیله به کار گرفته شد. در سال ۱۹۰۷ نخستین دستگاه شرکت (می تگ) ساخته شد که دستگاه چرخنده و زیر آن چرخ لنگر داشت. در سال ۱۹۲۲ شرکت (می تگ) سیستمی عرضه کرد که بجای کشیدن لباسها در آب آنها با فشار آب و هم زدن تمیز میکرد. از میان تمام روشهایی که در آن زمان برای طراحی ماشین لباسشویی پیشنهاد شد تنها ۲ سیستم امروزه استوانهای که لباسشوییها را درون یک استوانه چرخان میشوید.
از اوایل دهه ۱۹۳۰ یکی از شاخههای مبانی شرکت هوایی بندیکس شروع به کار روی یکی از مهمترین پیشرفتهای ماشین لباسشویی کرد، وسیلههایی که جان دبلیو چامبرلین اختراع کرد در یک زمان لباسها را میشست، آب میکشید و آب اضافی آن را خارج میکرد.
معرفی نخستین ماشین لباسشویی خودکار در ۱۹۴۷ گام مهم دیگری در این زمینه بود. شرکت ۱۹۰۰، که بنای شرکت ویرپول به شمار میرود، نخستین شرکتی بود که موفق به این کار شد.
دستگاه لباسشویی صنعتی در لاندری های امروزی
در سال ۱۹۵۳ ماشین لباسشویی به یکی از ضروریات خانه مبدل شد و از آن به بعد هم چنان این وسیله در حال تکمیل است و دکمه هایی برای شستشو انواع پارچه به آن اضافه و نرم افزارجدیدی قابل نصب بر روی آن می باشد ماشینهای شوینده مخصوص هتلها، هم باید مانند بیشتر تجهیزات هتل قدرت تحمل استفاده زیاد (مصرف آب، انرژی، سطح سر و صدا و بار اضافی) را داشته باشد هم قابلیت برنامه ریزی و تنظیم برای انواع پارچه ها را نیز داشته باشد.
۱---->2---->3---->4---->5
خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.