انواع رادیاتورها و معیار انتخاب آنها

4110 بازدید

۱۳۹۶-۱۱-۰۶

رادیاتورها در سیستم گرمایش مرکزی مورد استفاده قرار می‎گیرند و بعنوان آخرین اجزا در سیستم‎های حرارتی و برودتی، حرارت یا برودت را به داخل ساختمان منتقل می‎کنند. در این نوشته به بررسی انواع رادیاتورها از نظر شکل ظاهری و جنس می‎پردازیم.

انواع رادیاتورها از از نظر شکل ظاهری

رادیاتور پره‎ای

رادیاتور پره‎ای همانطور که از نامش نیز پیداست از تعدادی پره تشکیل شده است. هر پره دارای توان حرارتی مشخصی می‎باشد؛ در نتیجه بر اساس میزان حرارت مورد نیاز ساختمان تعداد پره‎ها تعیین می‎گردد. این رادیاتورها معمولاً از آلیاژهای آلومینیومی ساخته می‎شوند.

انواع رادیاتورها و معیار انتخاب آنها

رادیاتور پره‎ای

مزایای رادیاتورهای پره‎ای

رادیاتور پره‎ای دارای مزایایی به شرح زیر می‎باشد:
  1. با افزایش یا کاهش تعداد پره‎ها به راحتی می‎توان توان حرارتی رادیاتور را تغییر داد.
  2. امکان تعویض پره‎ها در صورت آسیب دیدگی وجود دارد.

رادیاتور تخت (پانلی)

رادیاتورهای تخت یا پانلی معمولاً از فولاد ساخته می‎شوند. این نوع رادیاتورها به شرط آنکه از یک تولید کننده مطمئن دو دارای تکنولوژی روز تهیه شوند، از نظر راندمان و کارایی بهترین نوع رادیاتور هستند.

انواع رادیاتورها و معیار انتخاب آنها

رادیاتور تخت

مزایای رادیاتورهای تخت (پانلی)

رادیاتور تخت (پانلی) دارای مزایایی به شرح زیر می‎باشد:
  1. نسبت به مدل پره‎ای در گرمایش دارای یکنواختی بیشتری هستند.
  2. سطح تابش یکنواخت و گسترده و نسبت به رادیاتور و نسبت به رادیاتور پره‎ای سهم انتقال حرارت تابشی آنها بیشتر است.
  3. زیبایی و تناسب با اغلب طرح‎های دکوری
  4. نصب یکپارچه و آب‎بندی خوب

معایب رادیاتورهای تخت (پانلی)

رادیاتور تخت (پانلی) دارای معایبی به شرح زیر می‎باشد:
  1. به علت استفاه از فولاد، امکان زنگ‎زدگی و سوراخ‎شدگی نسبت به انواع آلومینیومی در بلند مدت وجود دارد.
  2. از آنجاکه در صورت آسیب‎دیدگی و سوراخ شدن پانل رادیاتور کل پانل باید تعویض گردد، تعمیر آن مقرون بصرفه نیست.
  3. امکان افزایش یا کاهش ظرفیت حرارتی رادیاتور به پانل وجود ندارد.

رادیاتورهای لوله‎ای

این نوع رادیاتورها از لوله‎های فولادی با ابعاد و اندازه‎های متنوع بصورت عمودی و یا افقی ساخته می‎شوند که دارای طرح ویژه بوده و به مکان‎های مسکونی زیبایی خاصی می‎دهند.

انواع رادیاتورها و معیار انتخاب آنها

رادیاتور لوله‎ای

انواع رادیاتورها از نظر جنس

رادیاتورهای چدنی

رادیاتورهای چدنی از جنس چدن بصورت پره‎ای و به روش ریخته‎گری در ابعاد و اندازه‎های مختلف ساخته می‎شوند. اتصال پره‎های این رادیاتور به یکدیگر بوسیله مغزی چپ‎گرد یا راست‎گرد و یا مغزی‎های جازدنی که دو سر آن بصورت کونیک تراشیده شده است، انجام می‎شود.

این رادیاتورها برای کار در فشار ۴ اتمسفر و تحمل حداکثر درجه حرارت ۱۱۰ درجه سانتیگراد مناسب هستند. مزیت این رادیاتورها نسبت به رادیاتورهای فولادی،  مقاومت بیشتر آنها در مقابل زنگ‎زدگی است و به همین دلیل برای فضاهای مرطوب مثل حمام بسیار مناسب می‎باشد.

معایب این رادیاتورها شکنندگی و وزن زیاد است. لازم به ذکر است که با متداول شدن رادیاتورهای آلومینیومی آلومینیومی، روز به روز کاربرد رادیاتور چدنی کمتر شده است زیرا راندمان حرارتی پایین و وزن زیادی دارند. وزن این رادیاتورها برای هر متر مربع به ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم می‎رسد.

رادیاتورهای فولادی

رادیاتورهای فولادی از ورق‎های آهنی به ضخامت (۱/۲۵ میلیمتر) در ابعاد و اندازه‎های مختلف، معمولاً بصورت پره‎ای ساخته می‎شوند. هر پره رادیاتور شامل دو صفحه پرس شده است که بر روی هم قرار گرفته، لبه آنها به یکدیگر جوش مقاومتی داده می‎شود.

پیشنهاد میکنیم این مقاله رو از دست ندید
خطرات ایمنی و امنیتی در تأسیسات ساختمان (HVAC) - بخش اول

با قرار گرفتن دو صفحه پرس شده بر روی هم، مسیرهایی برای عبور آب در حد فاصل دو صفحه  ایجاد می‎گردد. پره‎های تولید شده، در کارخانه با جوش و یا با استفاده از دنده‌‎های چپ‎گرد و راست‎گرد به یکدیگر متصل می‎شوند تا رادیاتور با تعداد پره مورد نظر تولید شود.

از این رو پره رادیاتورهای فولادی بصورت یک بلوک غیر قابل تفکیک تولید می‎شوند و قابلیت افزودن یا کاستن پره را ندارند. این رادیاتورها از نظر ارتفاع و پهنا در اندازه‎های مختلفی ساخته شده و به بازار عرضه می‎شوند که هرکدام برحسب ابعاد و اندازه محل نصب رادیاتور در داخل ساختمان، مورد استفاده قرار می‎گیرند.

اندازه رادیاتورهای فولادی بر حسب پهنای پره و ارتفاع محور تا محور کلکتورهای بالا و پایین آن بیان می‎شوند. به هر رادیاتور یک لوله رفت و یک لوله برگشت آب گرم وصل می‎شود که اگر تعداد پره‎ها کمتر از ۲۵ عدد باشد معمولاً لوله‎های رفت و برگشت به یک طرف آن متصل می‎شوند ولی اگر تعداد پره‎ها بیشتر از ۲۵ عدد باشد الزاماً باید لوله‎های رفت و برگشت در طرفین رادیاتور باشند.

یعنی لوله رفت در یک طرف و لوله برگشت آب در طرف دیگر رادیاتور باشد در غیر اینصورت دمای پره‎های رادیاتور یکنواخت نخواهد بود و دمای پره‎های رادیاتور یکنواخت نخواهد بود و دمای پره‎های نزدیک به لوله‎های رفت و برگشت بیشتر از پره‎های انتها خواهد شد.

رادیاتورهای فولادی از لحاظ قیمت به صرفه هستند ولی مشکلاتی از قبیل حساسیت در برابر ضربه و خوردگی، عدم تحمل فشار زیاد سیستم، تنوع نداشتن از نظر شکل و نداشتن قابلیت تغییر طول (عدم قابلیت اضافه یا کم کردن پره) را دارند.

رادیاتورهای آلومینیومی

رادیاتورهای آلومینیومی از جنس آلیاژهای آلومینیوم بوده و به نسبت رادیاتورهای چدنی و فولادی قدمت کمتری دارند. این رادیاتورها در اصل از لوله‎های عمودی تشکیل شده‎اند که بر روی سطح خارجی آنها پره‎های شعاعی نصب شده و سپس جهت تشعشع بیشتر، انتهای پره‎های شعاعی مربوط به هر لوله را با یک سطح تخت به همدیگر وصل کنند.

این رادیاتورها بصورت پره‎ای و معمولاً در بلوک‎های ۵، ۷ و ۱۰ پره به بازار عرضه می‎شوند. لبه کلکتور بالا و پایین این رادیاتورها در یک طرف از داخل رزوه راست‎گرد و در طرف دیگر رزوه چپ‎گرد می‎شود، به این ترتیب رادیاتورها را می‎توان بوسیله مغزی‎هایی که نصف طول آن دنده راست‎گرد و نصف دیگر آن، چپ‎گرد است به یکدیگر متصل نمود.

رادیاتورهای آلومینیومی نسبت به فولادی سبک‎تر، زیباتر و ضریب هدایت حرارتی بالاتری دارند ولی از لحاظ قیمت گرانتر می‎باشند. در فضاهایی که رطوبت زیادی دارند (مانند حمام‎ها، زیرزمین‎ها و سرویس‎ها) توصیه می‎شود که از این نوع رادیاتورها استفاده شود زیرا در برابر زنگ‎زدگی مقاوم هستند.

رادیاتورهای آلومینیومی در انواع مختلفی از نظر پهنا، ضخامت پره، ارتفاع محور تا محور کلکتورهای بالا و پایین، شکل ظاهری، قدرت حرارتی با شرایط استاندارد تولید و به بازار عرضه می‎شوند.

معیار انتخاب رادیاتور

یک رادیاتور مناسب از نظر کارایی انرژی برای یک فضای مشخص باید ویژگی زیر را داشته باشد:

ظرفیت حرارتی بالا

جهت استفاده بهینه از سوخت ظرفیت حرارتی رادیاتور باید بالا باشد.

سرعت پاسخ بالا

بار حرارتی فضاها ثابت نبوده و در طول شبانه روز  دائم در حال تغییر است برای مثال در روز به دلیل تابش خورشید، استفاده از تجهیزات گرمازا مانند اجاق، اتو، کامپیوتر و سایر لوازم برقی و حرارتی بار حرارتی فضا کاهش می‎یابد و این منابع گرمازا بخشی از انرژی لازم برای گرمایش فضا را تأمین می‎کنند.

پیشنهاد میکنیم این مقاله رو از دست ندید
الیاف شناسی قسمت 1 (برای کارمندان لاندری و خشکشویی)

جهت استفاده بهینه از انرژی، سیستم گرمایشی فضا باید این قابلیت را داشته باشد تا با فعال شدن هریک از این منابع، خود را به سرعت با شرایط محیط تطبیق داده و دمای اتاق را همواره در مقدار معینی ثابت نگه دارد به عبارتی دیگر اینرسی حرارتی آن پایین باشد (سرعت پاسخ دهی بالا باشد).

رادیاتورها نیز به عنوان جزئی از این سیستم باید اینرسی حرارتی پایین داشته باشند. اینرسی حرارتی رادیاتورها وابسته به وزن و حجم آبگیری آنها است بطوری که با افرایش وزن و حجم آبگیری آنها است بطوری که با افزایش وزن و حجم آبگیری آنها، اینرسی حرارتی بالاتر و در نتیجه زمان پاسخ‎دهی بیشتر می‎شود.

وزن کم

با کاهش وزن رادیاتورها زمان پاسخ‎دهی آنها بیشتر می‎شود، برای مثال برای دو رادیاتور مشابه از نظر ابعادی، چگالی کم آلومینیوم نسبت به فولاد، باعث می‎شود تا رادیاتور آلومینیومی پاسخ سریع‎تری نسبت به رادیاتور فولادی مشابه داشته باشد.

مقاوم در برابر خوردگی

آب داخل رادیاتورها خنثی نیست در نتیجه فلزات غیر همنام با یکدیگر تشکیل پیل قطبی داده و خوردگی ایجاد می‎شود برای حل این مشکل بعضی از سازندگان رادیاتور داخل آن را به روش الکترواستاتیک رنگ می‎زنند که این کار علاوه بر اینکه جلوی خوردگی را می‎گیرد از هوا گرفتن  رادیاتور نیز جلوگیری می‎کند.

۱---->2---->3---->4---->5
[کل: ۰ میانگین: ۰]

پربازدیدترین‌ها

دیدگاه‌ها

خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.

دیدگاه خود را ثبت نمایید.

برای دریافت آخرین خبرها و محصولات ما به کانال تلگرام ما بپیوندید