خطرات ایمنی و امنیتی در تأسیسات ساختمان (HVAC) – بخش اول

4552 بازدید

۱۳۹۶-۰۹-۱۱

در این نوشته به خطرات ایمنی در سیستم‎های HVAC می‎پردازیم. HVAC مخفف Heating, Ventialating, Air conditioning می باشد که به مجموعه فن آوری‎های مربوط به گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع اطلاق می گردد که در برگیرنده فناوری‎های مربوط به ایجاد آسایش از طریق تهویه و ایجاد شرایط دمایی مطلوب برای محیط‎های داخلی ساختمان است.

هنگام بازدید از سیستم HVAC به منظور برآورد آسیب پذیری، شرایط قسمت‎های زیر باید مورد بررسی قرار گرفته شود:

  1. ورودی‎های هوای بیرون
  2. دمپرها
  3. سیستم برگشت هوا
  4. کانال‎های تأمین هوا
  5. کانال‎های در دسترس HVAC
  6. اتاق تأسیسات
  7. تجهیزات روی پشت بام
  8. برج خنک کن
  9. دیگ
  10. رطوبت زن
  11. مناطقی که می‎توانند تولید آلودگی کنند
  12. راه‎پله‎ها (که باید عاری از دود نگه داشته شوند)
  13. هشداردهنده‎های آتش، دود و CO
  14. اطفاء کننده‎های آتش
  15. تهویه کافی
  16. رطوبت نسبی
  17. رطوبت ناخواسته
تأسیسات ساختمان

خطرات ایمنی و امنیتی در تأسیسات ساختمان (HVAC)

ورودی‎های هوای بیرون

ورودی هوای بیرون آسان‎ترین راه برای ورود و انتشار آلودگی در یک ساختمان می‎باشد. درست است که هوای بیرون قبل از رسیدن به فن فیلتر می‎شود، با این وجود، فیلترهای هوا در بیشتر سیستم‎های HVAC ذرات ریز خیلی از آلوده‎کننده‎ها را فیلتر نکرده و دودها یا گازها را متوقف نمی‎کنند.

منابع عمده آلودگی‎ها دود خروجی از وسایل نقلیه در گاراژها یا ترافیک و گازهای تخلیه شده آشپزخانه و سرویس بهداشتی ساختمان یا فرآیندهای صنعتی می‎باشد. ورودی‎ها باید حداقل ۲.۵ فوت از هر منبع آلودگی فاصله داشته باشند؛ همچنین هنگام بررسی منابع احتمالی آلودگی، جهت قالب باد باید در نظر گرفته شود.

در نتیجه تهویه هوا برای سلامتی ساکنان ضروری است. ضوابط ساختمانی الزام می‎کنند که درصد مشخصی از هوای بیرون با هوایی که از فضای تهویه شده باز می‎گردد مخلوط شود. اگر ساختمانی هوای بیرون را جذب نکند، سطح دی اکسید کربن هوا افزایش می‎یابد. در نتیجه، اکسیژن کافی مهیا نخواهد بود و ساکنان ساختمان صدمه خواهند دید.

خطرات احتمالی

  1. ورودی‎های هوا در سطح زمین
  2. ورودی‎های قرار گرفته در مناطق پرت با دید کم
  3. دسترسی آسان از خیابان
  4. منابع آلودگی نزدیک در ورودی (مانند دود وسایل نقلیه، آشغال و ضایعات و…)

اقدامات تکمیلی احتمالی

به عنوان یک اقدام امنیتی، ورودی‎های هوای بیرون نباید در محدوده دسترسی افراد بیرون که می‎توانند یک ماده آلوده کننده شیمیایی یا بیولوژیکی را وارد سیستم کنند، باشد. احتمالاً امن‎ترین جای ورودی در پشت بام است.

  1. یک کانال مجاور دیوار بیرون بکشید، طوری که ورودی حداقل ۱۵ فوت بالاتری از سطح زمین باشد.
  2. مطمئن شوید که مجرای ورودی جدید را جایی که خطر آلودگی تصادفی وجود دارد قرار نمی‎دهید.
  3. مدخل ورودی باید عمودی یا شیب دار باشد.
  4. از دسترسی افراد به ورودی جلوگیری به عمل آورید.

به یاد داشته باشید که تحت شرایط عادی نباید ورودی هوای بیرون را مسدود کنید چون درصد مشخصی از هوای بیرون باید برای تهویه وارد سیستم HVAC شود. اگر یک ورودی هوای بیرون تغییر مکان یابد، نباید جایی باشد که آلودگی ناشی از ترافیک، تخلیه‎های ساختمان یا هر منبع دیگری را جذب کند.

دمپرها

دمپرها در یک سیستم HVAC باید همگی به درستی کار کنند. علاوه بر دمپرهای مخلوط کن در تجهیزات هوارسان مرکزی، کانال هوای رفت، می‎تواند سه نوع دمپر داشته باشد: دمپرهای دستی، دمپرهای با کنترل خودکار و دمپرهای دود و آتش.

دمپرها

دمپرها

خطرات احتمالی

گزارش مکتوبی در این مورد که عملکرد دمپرهای کنترل خودکار یا دمپرهای دود و آتش مرتباً بازرسی و آزمایش شده‎اند، وجود ندارد.

پیشنهاد میکنیم این مقاله رو از دست ندید
تجهیزات اطفاء حریق در کارخانه های صنعتی

اقدامات تکمیلی احتمالی

  1. دمپرهای کنترل خودکاری که کاملاً بسته نمی‌شوند را تعویض کنید.
  2. یک برنامه زمان‎بندی شده برای وارسی مرتب و تعمیرات لازم دمپرهای کنترل خودکار ترتیب دهید.
  3. یک برنامه زمان بندی شده ترتیب دهید تا یک شخص مسلط به HVAC یا مهندس ساختمان مرتباً با دمپرهای آتش و دود را از لحاظ عملکرد مناسب بازرسی کند.

سیستم هوای برگشت

تقریباً هر سیستم HVAC یک سیستم هوای برگشت دارد که درصد مشخصی از هوای فضای تهویه را برای تهویه‎ مجدد به اتاق فن مرکزی باز می‎گرداند. بنابراین کانال‎های هوای برگشت مکان مناسبی برای ایجاد آلودگی‎ها هستند که سریعاً در سرتاسر ساختمان پخش می‎شوند.

شبکه‎های هوای برگشت قابل دسترس در اماکن عمومی، مانند لابی‎ها، در معرض آلودگی عمدی قرار دارند. همچنین ممکن است آلودگی تصادفی در فضاهای کاری مانند آزمایشگاه‎هایی که گازهای سمی تولید می‎کنند ایجاد شود. بعضی ساختمان‎ها برای سیستم هوا به جای نصب شبکه کانال از فضای بالای سقف استفاده می‎کنند.

این فضاها به ویژه آسیب‎پذیر هستند زیرا به راحتی یک قسمت از سقف را می‎توان برداشت و آلوده‎کننده را وارد فضا کرد. به علاوه این فضاها خطر سلامتی بیشتری دارند زیرا گرد و خاک بیشتر و ذرات ریز عایق‎کاری را داخل سیستم HVAC منتقل کنند.

خطرات احتمالی

  1. مدخل‎های هوای برگشتی در اماکن عمومی که به راحتی توسط کارکنان دیده نمی‎شوند.
  2. مدخل‎های هوای برگشتی در اماکنی که در معرض آلودگی تصادفی قرار دارند.
  3. مدخل‎های هوای برگشتی در قسمت‎هایی از ساختمان که به ندرت توسط ساکنان استفاده می شوند، مانند فضاهای ذخیره سازی
  4. یک سیستم HVAC که قسمت‎های مختلف ساختمان را جداگانه تهویه می‎کند اما سیستم هوای مشترکی دارد.
  5. فضاهای ساختمانی مورد استفاده برای هوای برگشت

اقدامات تکمیلی احتمالی

  1. در صورت امکان ترتیبی دهید که مدخل‎های هوای برگشت در اماکن عمومی نباشند.
  2. همه مدخل‎های هوای برگشت که در اماکن با آلودگی محتمل قرار دارند، یا در قسمت‎هایی هستند که به ندرت استفاده می‎شوند را بپوشانید؛ به طوری که حجم کافی هوای برگشت برای سیستم وجود داشته باشد.

کانال هوای رفت

کانال هوای رفت از فن به فضاهای تهویه معمولاً مشکلات امنیتی ندارد چون معمولاً در قسمت‎های غیر قابل دسترسی ساختمان مانند فضای سقفی پنهان، اماکن پوشیده شده یا فضاهای غیر قابل دسترس وجود دارد. با این وجود، کانال رفت می‎تواند مشکلات سلامتی و ایمنی ایجاد کند.

اگر یک پوشش کانال وجود داشته باشد، گاهی اوقات ذرات کوچکی از آنها جدا شده و الیاف کوچک وارد فضای تهویه می‎شوند. همچنین بعد از چند سال استفاده یا به خاطر فیلتر کردن نامناسب، لایه‎ای از گرد و خاک ممکن است روی کانال جمع شده و به هوا آلودگی‎هایی اضافه کند.

اگر رطوبت کانال هوای رفت خیلی بالا باشد، کپک‎های سمی یا سایر خطرات بیولوژیکی می‎توانند روی پوشش کانال یا داخل گرد و خاک تشکیل شوند.

خطرات احتمالی

  1. رطوبت نسبی  فضای تهویه بیش از ۶۰ درصد باشد.
  2. تکه‎هایی از پوشش کانال به قسمت پشتی شبکه‎های تأمین هوا برخورد کنند.
  3. کثیفی روی خروجی تجمع کند.
  4. تحریک چشم‎ها، بینی و گلو.
  5. ناراحتی‎های تنفسی.
  6. درد مفاصل، از دست دادن تعادل.

اقدامات تکمیلی احتمالی

از خدمات یک تکنسین IAQ (کیفیت هوای داخلی) برای آزمایش هوای رفت از لحاظ رطوبت و آلودگی‎ها استفاده کنید. این تکنسین‎ها معمولاً از طریق یک پیمانکار مکانیکی قابل دسترس هستند.

پیشنهاد میکنیم این مقاله رو از دست ندید
انواع هتل ها بر حسب ستاره

کانال HVAC قابل دسترس

هر کانال HVAC که به سهولت قابل دسترسی باشد، می‌‎تواند منبعی برای آلوده سازی عمدی باشد. به خصوص مواظب قسمت‎هایی در ساختمانتان باشید که در معرض عموم قرار دارند یا از قسمت‎های عمومی دریافتی دارند، مانند لابی‎ها.

کانال HVAC

کانال HVAC

بیشتر شبکه‎های کانال‎کشی از ورق فلزی سبک ساخته می‏‎شوند، طوری که به آسانی توسط وسایلی مانند پیچ گوشتی یا سنبه سوراخ می‎شوند. از سوراخ می‎توان برای انتشار آلوده‎کننده‎هایی استفاده کرد که در کل ساختمان پخش شوند.

طی بازدید، یادداشت کنید که آیا این قسمت‎های عمومی شبکه کانال یا دریچه هوای برگشتی دارند که قابل دسترس باشد. در مورد اینکه چگونه این قسمت‎ها به سیستم HVAC متصل می‎شوند و در مورد درها و گذرگاه‎هایی که آلودگی‎ها از طریق آنها می‎تواند به بقیه ساختمان منتقل شود، یادداشت برداری کنید.

این مکان‎ها ممکن است در معرض هرگونه صدمه‎ای باشند، نه فقط صدمه ناشی از HFVAC، بلکه توسط یک مهاجم عمدی در خطر هستند. در قسمت‎های عمومی فشار هوا باید نسبتاً به بقیه ساختمان فشاری منفی باشد، اما نسبت به هوای بیرون باید فشار مثبت باشد.

خطر احتمالی

  1. هرگونه کانال با دسترسی آسان به ویژه در قسمت‎های پرت ساختمان

اقدامات تکمیلی احتمالی

محدود کردن دسترسی به اماکن عمومی ممکن نیست. بنابراین هدف اقدامات امنیتی برای این قسمت‎ها، محدود کردن جریان یافتن هوای آلوده شده به بقیه ساختمان است. جریان یا داخل سیستم HAVC یا داخل مناطق باز خواهد بود:

  1. در صورت امکان برای هریک از این اماکن عمومی، یک سیستم HVAC مجزا تهیه کنید.
  2. اگر امکان جدا کردن این قسمت‎ها از بقیه سیستم HVAC نیست، در کانال‎های هوای برگشتی دمپرهای مسدود شونده اضطراری نصب کنید،طوری که هوا از یکی از این قسمت‎ها نتواند وارد ساختمان شود.
  3. در مسیرهای منتهی به بقیه ساختمان، درهای خود بسته شونده نصب کنید.
۱---->2---->3---->4---->5
[کل: ۲ میانگین: ۲.۵]

پربازدیدترین‌ها

دیدگاه‌ها

خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.

دیدگاه خود را ثبت نمایید.

برای دریافت آخرین خبرها و محصولات ما به کانال تلگرام ما بپیوندید