ضروری ترین سیال برای دستگاه بویلر، آب هست. حفظ کیفیت آب در بهره وری و طول عمر دستگاه بخار تاثیر مستقیم داشته و عدم بهسازی آب دیگ بخار مشکلات جدی برای دستگاه بوجود می آورد.
سختی آب دشمن پنهان دستگاههای مولد بخار
مشکلات عدم بهسازی آب دیگ بخار به چند دسته تقسیم میشود:
معمولا مشکلات ناشی از آب در دیگ بخار به دو دسته تقسیم میشود:
- رسوبگذاری
- خوردگی
رسوبگذاری در دیگ بخار
مشکلات ناشی از رسوبگذاری در دیگ بخار
علت رسوبگذاری در دیگ بخار وجود ۳ عنصر کلسیم، منیزیم و سیلیکا در آب و ترکیب آن با فلز داخل بویلر بخار است.
این سه عنصر همیشه درآب وجود داشته بنابراین پتانسیل واکنش با فلز همیشگیست.
در اثر واکنش این ۳ عنصر با فلز، لایه سختی از رسوب تشکیل میشود که موجب کاهش انتقال حرارت شده و در نتیجه بازدهی بویلر را به مراتب پایین می آورد.
رسوب گذاری در لوله های دیگ بخار :
ترکیب کلسیم، منیزیم و سیلیکا با فلز لوله ها ایجاد رسوب کرده و موجب کاهش حرکت دما می شوند، در نتیجه خود لوله در دمای مازاد قرار میگیرد و حتی در برخی موارد موجب ترکیدگی لوله میگردد.
رسوبگذاری در دیگ های بخار بین ۱۰ تا ۱۲ درصد بازدهی و راندمان دستگاه را کاهش میدهد
رسوب های زمانی اتفاق می افتد که حلالیت نمک در آب کاهش یافته و از طرفی دما بالا میرود. بهترین راه برای جلوگیری از رسوب گذاری این است که قبل از ورود آب به دیگ بخار عناصر کلسیم منیزیم آن حذف گردد و یا مقدار آن کاهش یابد. (این امر با استفاده از شلات، پلیمر و یا فسفات امکان پذیر است.)
رسوبگذاری سیلیکا به چه صورت است؟
رسوبگذاری عنصر سیلیکا مانند کلسیم و منیزیم است ما جداسازی آن از آب به سادگی اتفاق نمی افتد. سیلیکات های بی شکل به صورت لایه ای نازک از رسوب و به شکل شیشه ای مانند به بدنه داخلی دیگ بخار می چسبند.
معمولا از محلول های اسیدی (هیدروفلوریک) برای جدا سازی این نوع رسوب از دیگ بخار استفاده میشود. این نوع رسوبات معمولا در دیگ بخار های فشار پایین ایجاد میشوند که معمولا جهت جداسازی رسوبات از سختی گیر رزینی استفاده میکنند.
به طور کلی رسوبات عامل اصلی به هدر رفتن حرارت در سیستم های بخار هستند، به عنوان مثال رسوب در حد ۲-۳ میلی متر راندمان بویلر را تا ۲ الی ۳ درصد کاهش میدهد.
دومین اثر رسوبگذاری در دیگ های بخار به افزایش دمای لوله ها بر میگردد که در دیگ بخار های امروزی و جدید با نرخ بالای انتقال حرارت لایه نازکی از رسوب در لوله ها گاها موجب ترکیدگی می شود.
خوردگی در دیگ بخار
مشکلات ناشی از خوردگی در دیگ بخار
اکسید های آهن از جمله موادی هستند که در سطح دیگ بخار جمع میشوند، این مواد یا از طریق آب خام وارد دیگ بخار میشود و یا در اثر خوردگی داخلی ایجاد میشود.
اکسیدهای آهن از جمله رسوبات خلل و فرج دار محسوب میشود که امکان نشت آب از دیگ بخار و یا حرکت مواد جامد توسط بخار را ایجاد میکند.
همچنین این خوردگی بدنه تا جایی ادامه پیدا میکند که دستگاه بویلر بخار در فشار های بالا با خطر ترکیدگی مواجه هست و در نهایت موجب سوراخ شدن دیگ میشود.
برای حل مشکل رسوبگذاری و جلوگیری از خوردگی در دیگ بخار چه کاری انجام دهیم؟
جهت جلوگیری از ایجاد رسوب در دیگ بخار و همچنین خوردگی مخزن باید از محلول های نگهدارنده دیگ بخار و عوامل بهسازی آب دیگ بخار تحت عنوان (Boiler-Pro-Tek) استفاده کرد، این محصول دارای ویژگی های زیر می باشد:
Boiler Pro Tek-P ماده بهسازی آب دیگ بخار
درباره Boiler Pro Tek-P
کاور کردن داخل بویلر و عدم چسبندگی رسوب
جبران خاصیت اسیدی بودن آب
جداسازی اکسیژن از آب داخل بویلر
حذف کلسیم منیزیم از آب
ته نشین کردن رسوبات آب کف مخزن بخار
شل کردن رسوبات سخت که از قبل در داخل دستگاه چسبیده
دستور استفاده از بویلر پروتک:
از این محلول هر روز صبح قبل از استارت دیگ بخار به اندازه ای داخل منبع کندانس بریزید که ph آب به ۱۱-۹ برسد. این ph را میتوانید با کیت ph سنج اندازه گیری کنید.تخلیه هر روز صبح به مدت ۳۰ ثانیه الزامیست.
روش استفاده از کیت ph سنج:
ابتدا کاغذ ph سنج را به مدت ۲ ثانیه درون مایع قرار دهید سپس رنگ آنرا با جدول رنگ منقش روی جعبه مطابقت دهید.
عدد نزدیک به هر رنگی معرف ph مایع می باشد.
ماده بهسازی آب دیگ بخار جهت جلوگیری از رسوبگذاری و خوردگی
۱---->2---->3---->4---->5
خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.