یکی از ابتداییترین مراحل در صنایع نساجی رنگ کردن الیاف مورد استفاده میباشد. رنگرزی به فرآیندی گفته میشود که در آن کالای نساجی مثل نخ، پارچه و یا پوشاک در محلولی حاوی مواد رنگزا، رنگآمیزی گردد. در رنگرزی ماده رنگزا در درجه دمای مشخص و طی زمان مشخص با مولکولهای کالای نساجی پیوند محکمی برقرار کرده و آن را رنگ میکنند.
رنگرزی به طور عمده به دو روش سنتی (با استفاده از پاتیل مسی) و یا صنعتی (با استفاده از دیگ بخار) انجام میشود. در این مقاله به شرح روشهای رنگرزی و کاربرد دیگ بخار رنگرزی میپردازیم.
کاربرد دیگ بخار رنگرزی
کاربرد دیگ بخار رنگرزی
رنگرزی به روش سنتی، در ظرف بزرگی از جنس استیل یا مس ضد زنگ و مقاوم در برابر حرارت انجام میگیرد. دمای محیط در این روش توسط ترمومتر تنظیم میگردد. سپس کلافهای شسته شده را همراه رنگ به مدت یک ساعت میجوشانند. در این مدت هر ۵ دقیقه کلاف را با چوب همزن در رنگ غوطهور مینمایند. در پایان جوشاندن را متوقف کرده پس از سرد شدن حمام رنگ کلاف را خاج میکنند. در پایان کلاف با آب نیم گرم و سپس با آب سرد شسته و آبگیری میشود.
به مرور زمان و با پیشرفت صنعت، رنگرزی از روشهای قدیمی فاصله گرفته و شکل مدرنتری بخود گرفت. در رنگرزی صنعتی تمامی مراحل توسط ماشینآلات مکانیزه انجام میگیرد.
در این روش کلیه مراحل رنگرزی پارچه و نخ پس از تعیین مشخصات الیاف مانند جنس لباس، وزن، دما و زمان بطور اتوماتیک انجام میشود. بدین صورت که البسه در داخل دستگاه رنگرزی قرار گرفته و مشخصات آن از طریق مانیتور لمسی به دستگاه داده میشود. البته لازم به ذکر است امکان تعیین مراحل بصورت دستی نیز امکان پذیر میباشد.
دستگاههای رنگرزی برای انجام فرآیند نیاز به بخار و حرارت دارند. از آنجا که مهمترین کاربرد بخار، گرمایش آن است و دیگ بخار بهترین وسیله برای تأمین حرارت مورد نیاز صنایع مختلف میباشد. سیستم گرمایش دستگاه رنگرزی نیز توسط دیگ بخار تأمین میگردد.
دیگ بخار مهمترین عامل در تکمیل پیشرفت صنایع رنگرزی محسوب میگردد. کیفیت بخار استفاده شده در کارخانه رنگرزی پارچه تأثیر عمدهای بر کیفیت محصول دارد. انتخاب دیگ بخار مناسب نه تنها میتواند کیفیت محصول و بازده تولید را بطور مؤثر بهبود بخشد، بلکه میتواند موجب کاهش هزینهها نیز گردد.
کلیه قسمتهای دیگ بخار مورد استفاده در صنایع رنگرزی که در تماس با آب و مواد شیمیایی قرار دارند باید از استیل ضد زنگ ساخته شده باشند. همچنین دستگاه باید تحمل دما و فشار مورد نیاز فرآیند رنگرزی را داشته باشد.
۱---->2---->3---->4---->5
خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.