نحوه کار دستگاه های لاندری و شستشوی البسه بحثی است که افرادی که تازه کار هستند یا میخواهد تازه وارد این صنف شوند بسیار زیاد به آن بر میخورند و دچار اضطراب خواهند شد و آموزش های کاملی هم در این زمینه در یک مرجع کامل جمع آوری نشده است. تلاش بر این است بتوانیم در سایت با مقاله هایی که میگذاریم آموزش های لازم را برای شما جمع آوری کنیم.
محل استقرار لاندری در هتل
بخش لباسشویی هتل که شوت ملحفه در نزدیکی آنجا احداث می شود، محلی است که لباس های مسافران یا منسوجات و لوازم مربوط به امور خانه داری و رستوران هتل از قبیل رومیزی ها، دستمال های سفره، ملحفه، رو بالشتی ها، یونیفورم پرسنل یا لباس میهمانان غیر مقیم هتل که از خارج آورده می شود در این قسمت شستشو می شود.
در مورد کف سازی محل لباسشویی، باید توجه شود تا از هر طرف شیب ملایمی به طرف کف شوی کف و فاضلاب ایجاد شود تا در هیچ نقطه ای از کف محل لباسشویی، آب جمع نشود.
در مقاله معماری لاندری به نحوه محاسبه بر اساس نوع هتل اشاراتی شده از دست ندید.

موقعیت صحیح قرار گیری لاندری در هتل
اصلی ترین وظیقه لاندری در هتل چیست؟
وظایف اصلی بخش لاندری، سرعت عمل به ویژه برای شستشوی لباس میهمانان است. چون میهمانان معمولاً لباس زیادی در سفر ندارند و از این بابت انتظار دارند لباس آنها سریعاً شسته و تحویل گردد.
در بیشتر هتل ها به علت نبودن یک روش صحیح و اصولی، هنگامی که لباس میهمانان را برای شستشو تحویل می گیرند، اشتباهاتی رخ میدهد و هنگام تحویل لباس به میهمانان، نارضایتی هایی به وجود می آید. به همین دلیل باید بر اساس فرهنگ سازمانی هتل، سیستمی را طراحی کرد تا اشتباهات و نارضایتی به حداقل برسد.
لباسشویی صنعتی در لاندری
پس از جدا کردن البسه به صورت صحیح لباس ها را طبق وزن مناسب دستگاه داخل ماشین ریخته و برنامه مورد نظر را اجرا کنید. سپس صبر کنید تا دستگاه آبگیری کند پس از آن دستگاه دور تند را طی کرده و و ارد در دوم شستشو خواهد شد و در آخر عمل تخلیه انحام میشود (این عملیات مربوط به دستگاه های اتومات میباشد). سپس لباس ها را آنلود کرده و داخل ترولی قرار دهید و به دستگاه آبگیر منتقل کنید.

لباسشویی صنعتی
نحوه استفاده از دستگاه آبگیر
منسوجات پس از تخلیه از ماشین لباسشویی صنعتی ، در ترولی مخصوصی قرار می گیرند تا به کنار آبگیر منتقل شوند. سپس آنها را دانه دانه درون زنبیل آبگیر قرار داده و روی هم چیده می شوند بطوریکه بخش میانی زنبیل کاملاً دیده شود آنگاه در را بسته و تایمر را روی ۲ دقیقه تنظیم و شاسی کلید را فشار می دهیم.
سپس دستگاه با دور ۱۰۰۰ تا ۱۴۰۰ دور در دقیقه به حرکت در می آید و با استفاده از نیروی گریز از مرکز، آب را به خارج هدایت می کند.

آبگیر صنعتی
نحوه کاربری دستگاه خشکن البسه
البسه و ملزومات شسته و آبگیری شده را درون زنبیل ماشین خشک کن قرار داده، در را بسته، دمای لازم را تنظیم و کلید استارت را فشار می دهیم تا ماشین روشن گردد. سپس با استفاده از حرارت مورد نیاز که از حرارت مستقیم هیتر گازی یا المنت برقی و یا حرارت دریافتی از رادیاتور بخار به دست می آید، البسه داخل خشک کن را کاملاً خشک و آماده اطو می کنیم.
حرارت دریافتی از بخار بین ۷۵ تا ۸۰ درجه سانتی گراد و دمای دریافتی از حرارت مستقیم هیتر گازی و المنت برقی تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد است ضمن آنکه برای ضد عفونی البسه نیز حداقل ۷۰ درجه دما نیاز است. باید ترموستات کاملاً کنترل شود تا دما بیش از اندازه نباشد تا از آتش سوزی یا زردی ملزومات جلوگیری شود.
از طریق در پایینی فن، هوای داخل خشک کن با فشار به بیرون هدایت میشود. گرمای ایجاد شده در قسمت بالای خشک کن و وکیوم فن پایین باعث خشک شدن البسه می گردند.

خشک کن صنعتی لباس
دستگاه اطو پرس صنعتی
وسیله ای است که با آن انواع البسه شامل کت، شلوار، پیراهن، مانتو، چادر، بارانی و … را به وسیله بخاری که از طریق سوپاپ پایین بالشتک خارج می گردد و البسه روی آن بالشتک قرار داده می شوند، صاف می گردند.
آنگاه صفحه ی بالا را روی بالشتک قفل میکنیم تا حرارت لباس را صاف کند. در این زمان با استفاده از اهرم چپ و پائین عمل وکیوم انجام می شود. برای خشک کردن بخار بالشتک و اثر گذاری بهتر صفحه بالا، این عمل را چندین بار برای هر قسمت از البسه تکرار می کنیم تا لباس کاملاً اطو شود.

اتو پرس
استفاده از دستگاه اطو:
دستگاه اطو به تنهایی قادر به کار نیست و انرژی اولیه خود را باید از دستگاه دیگ بخار با درجه حرارت مناسب و اتوماتیک دریافت کند.
دکمه های تعبیه شده در این دستگاه:
۲ پدال در قسمت پایین قرار دارد که پدال سمت راست، بخار را به بالا هدایت می کند و سپس از سمت چپ از طریق لوله هایی که به بیرون هدایت شده اند، بخار تخلیه میگردد.
دکمه سوم برای بستن در اطو است. بعضی پارچه ها را نباید از بالا به آنها بخار داد مانند پارچه های حریر چون خیلی سریع در اثر حرارت دچار سوختی می شوند.
نحوه ی اطو پیراهن به ترتیب زیر است:
- آستین ها توسط دستگاه آستین زن
- سرشانه و سر دست ها
- یقه
- قسمت های جلو تنه و سپس پشت پیراهن
- انداختن خط اطو بر روی آستین ها و دستکاری قسمت هایی که خوب اطو نشده اند.
- تا کردن پیراهن (لازم به یاد اوری است که در زمان پرس در صورت نیاز می توان بر روی دکمه ها مقوا قرار داد تا از خراب شدن و یا سوختن دکمه ها جلوگیری شود)
اطوکردن شلوار:
- دور کمر شلوار را اطو بزنید
- آستری و جیب شلوار را پشت رو کرده و سپس اطو کنید.
- دو خط دوخت پهلو و داخل شلوار را میزان کنید و روی هم قرار داده اطو کنید.
- جلو شلوار را اطو کرده و سپس پشت شلوار را اطو کنید.
توضیح اینکه شلوارهای پیله دار باید بعد از اطو، پیله آن را با اطو دستی میزان کنید. شلوار جین نباید خط اطو داشته باشد.
اطو کردن کت:
- آستین کت را باید با استفاده از اطو بخار آستین زنی اطو کرد.
- اگر کت چاکدار بود باید گیره چاک آن را گرفته و سپس به آن چوب آستین بزنید و بخار را باز کنید.
- در حین بخار دادن شانه، قسمت های مختلف را با دست مرتب کنید.
- به آستری کت با دقت اطو بخار بزنید.
- تنه و پشت کت را باید با اطو بخار دستکاری و مرتب کنید.
- آستین کت نباید خط اطو داشته باشد.
اطو کردن بافتنی:
پس از آنکه البسه خشک شد روی آن پارچه اطو پهن کنید و اطو دستی با دمای ۳۰ یا ۴۰ درجه را روی پارچه و لباس بگذرید و بردارید.چون حالت ارتجائی دارد سعی کنید با ملایمت و آرامش این کار را انجام دهید تا البسه شما صاف و قابل استفاده گردد.
اطو غلطک چه کاربردی دارد؟
ملحفه و روبالشتی و رومیزی های شسته شده از بین استوانه ای که روی آن با پنبه مصنوعی پوشانده شده و روی آن هم متقال کشیده اند، عبور داده می شوند. نیم استوانه ها که مماس یکدیگر هستند، منسوجات را از بین خود عبور داده و با استفاده از حرارت بخار یا گرمای گاز و برق که در صفحه آن قرار دارد.
آنها را صاف و قابل استفاده می کنن. انتهای رول گردان، سیستم وکیوم نصب گردیده که رطوبت و نم منسوجات به وسیله فن به بیرون هدایت می شود.

اطو غلطک بخار
دستگاه اطو مانکن کت یا شلوار چیست؟
دستگاه مانکن کت و پیراهن به صورت مانکن شکل بوده که البسه را تن آن کرده و بازوهایی دارد که البسه را گرفته و با استفاده از بخار و باد با پدال های خود آنها اطو میکند و درز ها و چروک های ریز سطح کار را باز کرده اما بیشتر به درد کاپشن و پالتو هایی میخورد که نمیتوان زیر پرس اطو آنها را اطو زد. یا شلوار هایی که نمیتوان آنها را خط انداخت و نمیتوان زیر پرس آنها را اطو کرد زیرا برق می افتد.

اطو مانکن کت و پالتو
میز های لکه گیری چه کاربردی دارد؟
این میزها مجهز به مهتابی بوده و دو عدد دسته لکه بر دارد که بخار را با فشار و باد شدید به محل لکه پرتاب میکند و جایی برای گذاشتن لکه بر ها دارد و محلی که برای لکه بری تعبیه شده از تفلن مقاوم بوده که در برابر بخار مقاوم است.

میز لکه گیر
دستگاه خشکشویی یا dry cleaning
این دستگاه مخصوص البسه ای چون چرم، جیر، بافتی، کتونی، کت شلوار و … هرچیزی که نمیتوان با آب شست و ممکن است آسیب ببنید است. و بجای آب با ماده ای بنام پرکلراتیلن کار میکند. این دستگاه مکانیزم خاصی دارد و برای کار با آن باید تجربه داشت یا آموزش دید.

ماشین خشکشویی
طریقه شستشوی البسه
نحوه کار دستگاه های لاندری به شکلی است که میبایست در آن ها تجربه کافی داشت سپس در شستشوی البسه باید دانش کافی را نسبت به نوع الیاف و نوع شست هر یک به دست آورد. جهت شستشو و اطوی انواع البسه باید اول تفکیک آنها انجام و جنس، رنگ و لک منسوجات مورد شناسایی قرار گیرد. آنگاه نسبت به هر یک از اجناس موجود از مواد و ماشین خاص خود استفاده می نماییم.
پیراهن مردانه:
پس از آنکه با مایع رقیق شده سرآستین و یقه برس زده شد در داخل ماشین قرار می دهند و پس از۱۵ دقیقه شستشو و آبکشی می توانید تخلیه و سپس اطو کنید.
کت و شلوار:
حتماً باید خشکشویی (dry-cleaning) شوند چون در بافت پارچه کت و شلوار از پشم با درصدهای مختلف استفاده می شود که نهایتاً برای جلوگیری از آب رفتگی، از ماشین خشکشویی به همراه مایع پر کلراتیلن استفاده می شود.
شلوار لی و کتانی و آنهایی که از مواد در بافت پارچه آنها استفاده شده است، برای زدودن لکه های چربی باید از مواد لکه بر تخصصی استفاده نمود و برای شستشو ترجیحا از مایع لباسشویی یا از پودر رختشویی و آب گرم با دمای تا ۴۵ درجه استفاده می شود.
کروات:
کروات با مواد خشکشویی شسته می شود. مواد استفاده شده برای شستن کروات پرکلر است. این مواد شیمیایی برای لباس های معمولی و رنگی و همچنین کروات استفاده می شود. بعد از خشکشویی، یک بخار ملایم به آن می دهند تا خط انداخته شود. اگر رنگ کروات سفید بود باید از مواد سفید کننده استفاده شود.
شستشوی کت دامن، بلوز، کت و شلوار زنانه:
سعی شود البسه را پس از تفکیک نوع رنگ، ظرافت و جنسیت، به صورت جدا از هم در دفعات مختلف با مواد پاک کننده و بی رنگ پرکلراتیلن داخل خشکشویی قرار دهید. البته پس از آنکه سر آستین، دم پا، جلو دامن و زیر بغل را با مواد لکه بر لکه گیری کردید، آن را در داخل dry cleaning قرار دهید و سپس مراحل شستشو، خشک کن را به مدت ۵ دقیقه (شستشو) و ۲ دقیقه (سانتریفیوژ) و ۲۵ دقیقه (خشک کن) انجام دهید. پس از انجام این مراحل می توانید ماشین را خاموش و البسه فوق را بیرون آورده اطو نمایید.
کت دامن:
بهتر از همانند کت شلوار از ماشین خشکشویی برای تمیز کردن کت و دامن استفاده شود. البته قبلاً باید لکه گیری انجام شده و سپس از مایع سکاپو برای عرق زیر بغل و قسمت پایین دامن استفاده شود.
لباس زنانه ابریشم:
در بافت اینگونه البسه ظریف زنانه از ابریشم و کمی پلی استر استفاده می شود تا مقاومت آن را افزایش دهند. ابریشم از نظر رنگ بسیار حساس است. دقت کنید تا درصد حساسیت را قبل از شستشو به دست آورید.
برای این منظور پارچه سفیدی را با پرکلراتیلن خیس نموده به البسه مورد نظر بمالید تا مشاهده کنید هر یک از آنها چقدر نسبت به حالت پذیری و رنگ رفتگی حساس تر می باشند. برای شستشوی اینگونه البسه دقت و تخصص زیادی لازم است. سعی کنید از ماشین خشکشویی با مایع مکمل (سکاپور) استفاده نمایید.
البسه نخی:
البسه نخی را قبل خیساندن و شستشو برای اطمینان از ثبات رنگ آنها با یک تکه پارچه سفید خیس امتحان کنید چنانچه پارچه سفید ته رنگ داشت، سعی کنید برای شستشوی آنها ضمن تفکیک رنگها، از مایع سود یا نمک معمولی استفاده کنید.
برای این کار به آب مورد نیاز در تشت یا ماشین لباسشویی قبل از آنکه البسه را خیس نمایید مقداری نمک اضافه کنید و با دست به هم بزنید سپس البسه را خیس و پودر یا صابون شستشو را به آن اضافه کنید. نمک باعث می شود رنگ البسه ثابت و از انتشار آن و بر هم ریختگی رنگ آنها جلوگیری شود. سپس به هم بمالید و سریعاً آبکشی کنید.
در ماشین های لباسشویی که در منازل استفاده می شود به هنگامی گه در مخزن آب پودر می ریزید، مقداری نمک طعام به آن اضافه کنید و از حرارت دادن به آب ماشین خودداری کرده و سعی نمایید حتما با آب سرد شستشو و آبکشی انجام شود.
چرم:
در شرکت های تولیدی چرم و جیر پس از آنکه پوست طی مراحلی خاص شستشو می شود، آنگاه با نوردهای خاص آن را غلطک زده و سپس تحت فشار پرس قرار می دهند و پودر مخصوص به آنها زده می شود تا بوی ناخوشایند را از آنها دور کند. درنهایت در دستگاه های بزرگ خشکشویی قرار می دهند و با محلول پرکلراتیلن چربی های خارجی را می زدایند و سپس ضدعفونی و شستشو را انجام می دهند.
سپس به اندازه های مختلف جهت انواع البسه برش زده و دوخت انجام می شود و برای فروش بسته بندی می گردند تا خریدار با انتخاب رنگ و اندازه مورد نظر، البسه چرم را دریافت و از آنها استفاده نماید. چرم پس از طی مراحل مختلف، برای آماده شدن و دوخت با مواد شیمیایی رنگ می شود.
به همین دلیل باید از مواد پاک کننده برای تمیز کردن آن استفاده کرد تا رنگ البسه سیر و روشن نشود. بهترین شیوه آن است که در ظرف یا تشت کوچکی مقداری آب نیمه گرم ریخته، مقداری شامپو به آن اضافه کرده و به هم بزنید.
کف حاصل را با ابر اسفنجی برداشته بر روی لباس بمالید سپس با پارچه آن را خشک نموده بر روی چوب لباسی گذاشته و در مجاورت هوا قرار دهید تا کاملاً خشک شود. برای اطو اینگونه البسه فقط از حرارت پرس اطو و یا اطو برقی به همراه پارچه اطو با دمای ۷۰ تا ۸۰ درجه استفاده کنید. سعی کنید از بخار اصلاً استفاده نکنید. در خاتمه برای جلوگیری از خشک شدن و ترک برداشتن، با واکس مخصوص بی رنگ که به پنبه آغشته می نمایید سطح آن را کاملاً چرب کنید.
پالتو و مانتو:
برای تمیز کردن و شستشوی پالتو و مانتو از جنس پشم و پشم مصنوعی، بهتر است از ماشین خشکشویی با مایع پرکلراتیلن و سکاپور استفاده شود.
بافتنی:
بعضی از بافتنی ها ثبات رنگ ندارند و رنگ پس می دهند و هنگام شستشو مشکلاتی را برای خود و البسه هایی که با آنها شسته می شوند، به وجود می آورند. به همین دلیل بهتر است. برای اطمینان بیشتر اینگونه لباس ها را قبل از خیساندن با تکه پارچه ای سفید نم دار امتحان کنید. پس از اطمینان از اینکه رنگ پس نمی دهد آن را درون تشتی که قبلاً آب سرد و شامپو در آن به اندازه لازم ریخته اید، قرار دهید.
خیس که شد با ملایمت یقه وسر آستین آنها را بهم بمالید تا جاهایی که معمولاً بیشتر کثیف می شوند، تمیز گردد. آنگاه تمام لباس را با آب سرد شستشو و آبکشی کنید. چنانچه از ماشین آبگیر برای آبگیری استفاده می کنید بهتر است آنها را دانه دانه کنار هم درون آبگیر قرار دهید و سپس دستگاه را جهت کار به مدت ۲ دقیقه روشن نمایید.
البسه را پس از توقف کامل ماشین بیرون آورده در محل صافی پهن کنید و با دست روی آن بکشید تا صاف گردد.هرگز از حرارت و دمای زیاد برای شستشو و خشک کردن البسه استفاده نکنید.
پرده:
گرمای داخل منازل بیشتر روی پرده ها اثر می گذارد و قشاعی نازک از دوده بر روی آنها می نشیند. برای پاک کردن و شستشو بهتر است ابتدا مقداری تینر را در ظرفی با آب مخلوط کرده، پرده ها را در درون آن قرار دهید تا کاملاً خیس شود.
در این موقع شاهد رنگ سیاهی خواهید بود که از پرده خارج می شود چون مایع حلال تینر بر روی دوده های چرب اثر گذاشته و آنها را از بین میبرد. بهتر است چندین بار آنها را بهم بمالید چنانچه اینکار را با ماشین لباسشویی صنعتی انجام می دهید، بهتر است به شیوه مورد اشاره شستشو را انجام دهید.
پرده ها را تفکیک کرده، گیره فلزی و زنجیرهای سربی پائین پرده ها خارج کنید آنگاه شیر تخلیه را بسته، آب سرد و گرم را به اندازه ای که تا زیر در لباسشویی بالا بیاید، باز میکنید. سپس شیرها را بسته، و یک لیتر تینر به ۱۰ لیتر آب اضافه می کنید.
پرده ها را داخل ماشین قرارداده، آن را روشن نموده تا ۵ دقیقه آب و تینر و پرده های تور در دور چپ و راست شسته شوند.آنگاه آب ماشین را کامل تخلیه نمایید و مجدداً آبگیری و پودر شستشو به آنها اضافه نموده و پس از پنج دقیقه شستشو، تخلیه سپس آبگیری و پودر برای بار دوم به آنها اضافه کنید و عمل شستشو را ۱۵ دقیقه ادامه دهید.پس از تخلیه، آبگیری در ۳ نوبت انجام شود و در نهایت کار آماده تخلیه انجام شود.
چنانچه پرده ها خیلی کثیف و سیاه رنگ باشد باید از مایع ظرف شویی به جای پودر استفاده کنید.
بعضاً مشاهده میشود که پرده ها نخ کش شده اند و در حالت آویزان، بد منظره هستند.
عوامل نخ کش شدن پرده ها عبارت است از :
- گیره فلزی در کناره های زنبیل قرار گرفته و هنگام دور زدن، کش می آید و بر اثر گیر کردن به تور، سنگین شده و به طرف مخالف حرکت می کند آثار آن باقی می ماند.
- پیچ مهره های شیشه در ماشین ممکن است خراش برداشته و پلیسه فلزی ایجاد شده، به پرده ها آسیب ببرسانند.
- گیره های نوار ممکن است کاملاً جدا نشده باشند و یکی دو عدد بر روی آنها باقی مانده باشد که لبه های گیره، باعث نخ کش شدن می شود
چنانچه پرده ها شستشو و آماده خارج شدن باشند، برای ضد چروک شدن آنها از مایع آنتی رانکل( نرم کننده) و مایع استاتیک کنترل (ضد الکتریسیته) در آخرین مرحله آبکشی استفاده نمایید.( مایع نرم کننده و ضد الکتریسته با علامت استاندارد در دسترس قرار دارد)
و در آخر باید دانست برای آگاهی از نحوه کار دستگاه های لاندری باید تجربه کافی را به دست آورد و آموزش های لازم را دید تا بتوانید حرفه ای باشید.
۱---->2---->3---->4---->5
خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.