سپریتور در دیگ های بخار : دیگهای بخار در بهترین حالت ممکن میتوانند بخاری با ضریب خشکی ۹۵% تولید کنند. حال چنانچه عملکرد بویلر دچار اختلال گردد ضریب خشکی بخار تضعیف میشود. از طرفی در خط انتقال بخار نیز بخشی از بخار به دلیل تبادل حرارتی به کندانس تبدیل میشود.
در اینجا ذکر این نکته ضروری است که آبی که همراه با بخار از دیگ بخار خارج میشود دارای TDS بالایی است. (حدود ۳۰۰۰PPM) اما آب ناشی از کندانس در خطوط آب خالص است و قطعاً میبایست بین این دو تفکیک قائل شد.
اصول کار سپریتورها براساس اینرسی حرکتی استوار است و وظیفه آنها جدایش این آبها از بخار است تا بدین ترتیب ضریب خشکی بخار را بهبود بخشند. بخار خشک دارای محاسنی است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- افزایش عمر شیرهای کنترل و فشارشکنهای بخار
- جلوگیری از خوردگی
- جلوگیری از بروز ضربه قوچ
- افزایش راندمان انتقال حرارت
- افزایش کیفیت تولید محصولاتی که در تماس مستقیم با بخار هستند.

سپریتور
انواع separator
سپریتور گردابی
همانطور که از نام آن پیداست جدایش آب و بخار در داخل آن توسط ایجاد گرداب صورت میپذیرد. بخار پس از ورود به separator داخل پرههایی قرار میگیرد که بخار را وادار به حرکت ۱۸۰ درجهای گردابی شدیدی میکند.
نیروی گریز از مرکز حاصل از این گردش قطرات آب را که جرم حجمی بیشتری نسبت به بخار دارند جدا کرده و به سمت دیواره separator پرتاب میکند. در انتهای مرحله گردابی یک تیغه جداکننده وجود دارد که حرکت گردابی در این نقطه ختم شده و آب به سمت خروجی پایین سپریتور هدایت میشود. در این نوع از سپریتورها محلی برای نصب ایرونت در بالای سپریتور وجود ندارد.
از سپریتورهای گردابی میتوان برای جدایش آب یا روغن از هوا و یا سایر گازها نیز استفاده کرد. البته از آنجاییکه ایجاد حرکت گردابی مستلزم سرعت حرکت گاز است، در صورت استفاده از سپریتورهای گردابی باید به سرعت حرکت آن گاز کاملاً توجه کرد.
سپریتور انعقادی
این نوع از سپریتورها که بیشتر برای جدایش آب از هوا کاربرد دارد به کمک شبکه توری داخل خود که عموماً از جنس استنلس استیل ساخته میشود در برابر حرکت گاز (هوا یا بخار) مانع ایجاد میکند. قطرات آب بر روی شبکه گیر افتاده و تشکیل قطرات بزرگتری را میدهند. این قطرات بزرگ را گاز نمیتواند با خود حمل کند و به صورت ثقلی از زیر سپریتور خارج میشود.
سپریتور پرهای
به جرات میتوان separator پرهای را پر مصرفترین نوع سپریتور دانست. عملکرد آنها براساس تغییر جهت جریان حرکت بخار به کمک پرههای نصب شده در separator است. با توجه به سرعت بالای بخار قطرات آب که جرم حجمی بیشتری نسبت به بخار دارند توان همراهی بخار در این تغییر جهتهای ناگهانی را نداشته و از بخار جدا شده و به پرهها میچسبند و از پایین separator به صورت ثقلی خارج میشوند.
مهمترین حسن این نوع از سپریتور حفظ راندمان خود در سرعتهای مختلف حرکت بخار است. زیرا در سرعتهای پایین separator گردابی با توجه به جدایش آب توسط نیروی گریز از مرکز ضعیف عمل کرده و بنابراین همواره باید در آنها سرعت بالا نگه داشته شود.
در سرعتهای خیلی بالا نیز امکان حمل مجدد آب در separator گردابی زیاد است. اما وجود صفحات متعدد روی سپریتورهای پرهای مانع از حمل مجدد آب میشود. همچنین در بالای سپریتورهای پرهای محلی برای نصب ایرونت و یا وکیوم برکر وجود دارد.
موارد کاربرد سپریتور
کاربرد سپریتور در دیگ بخار
نصب separator روی خط اصلی خروجی بخار بعد از شیر اصلی و شیر یکطرفه دیگ بخار بسیار سودمند است زیرا میتواند تا ۹۸% آب موجود در بخار تولید شده را از آن جدا کند. البته همانطور که گفتیم این آب کندانس نیست و آب داخل بویلر است که توسط بخار حمل شده است.
بنابراین TDS آن بالا است و به هیچ عنوان بعد از خروج از تله بخار به سیکل کندانس بازگردانده نمیشود. همچنین به دلیل اختلاف زیاد فشار دیگ بخار با اتمسفر میزان بخار فلش ایجاد شده نیز زیاد است. بنابراین لوله خروجی از تله بخار باید به نقطه امنی هدایت شود. (پیت بتنی سیستم زیرآب بهترین نقطه برای تخلیه تله بخار سپریتور است).
در صنایعی که بخار دیگ بخار در تماس مستقیم با محصول است مانند اتاق پخت که از تزریق مستقیم بخار به اتاق پخت استفاده میکنند وجود آب دیگ بخار در داخل بخار با TDS بالا میتواند بر روی محصول ایجاد لک نماید.
کاربرد سپریتور در شیر کنترل
وجود آب در بخار با توجه به سرعت بالای حرکت بخار در خط انتقال، احتمال آسیب رساندن در اثر ضربه قوچ و خوردگی در سیت و پلاگ شیرهای کنترل را در پی دارد. همچنین در فشارشکنهای پایلوت دیافراگم عملکرد شیر منوط به حضور بخار پشت دیافراگم شیر است بنابراین نصب سپریتور قبل از آنها و انتقال بخار خشک به داخل شیرهای فشارشکن امری ضروری است.
کاربرد سپریتور در مبدلهای حرارتی
رطوبت موجود در بخار روی سطوح حرارتی قرار گرفته و از آنجاییکه ضریب انتقال حرارت آب ۵۰ بار ضعیفتر از آهن و ۶۰۰ بار ضعیفتر از مس است مانع از انتقال حرارت به محصول میگردد. نصب سپریتور قبل از مبدلها به بالا بردن راندمان آنها کمک میکند.
از دیگر موارد کاربرد سپریتور میتوان به قبل از دستگاه اتوکلاو، رختشویخانه و توربینهای بخار اشاره نمود.
انتخاب سپریتور
در انتخاب سپریتور به چند عامل میبایست توجه نمود:
- فشار و دمای بخار
- حداکثر سرعت بخار
- حداقل سرعت بخار
- افت فشار ناشی از سپریتور
در انتخاب separator مناسب ابتدا میبایست با مراجعه به کاتالوگ سازنده به فشار و دمای قابل تحمل توسط separatorدقت نمود. نکته دیگر میزان حداکثر و حداقل گذر بخار و درنتیجه سرعتهای متنوع بخار است.
سپریتور برای آنکه بتواند بهترین راندمان را داشته باشد سرعت حرکت بخار و در نتیجه میزان افت ناشی از separatorحائز اهمیت است. چنانچه در انتخاب سایز سپریتور دقت کافی نشود ممکن است بالا رفتن بیش از حد سرعت و یا پایین آمدن بیش از حد سرعت باعث پایین آمدن راندمان سپریتور شود.
۱---->2---->3---->4---->5
خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.