ضربه قوچ یا ضربه چکش چیست؟

5636 بازدید

۱۳۹۷-۰۱-۱۱

ضربه قوچ یا ضربه چکش زمانی اتفاق می‎افتد که حرکت سیال در داخل لوله تحت تأثیر عواملی همچون کم و زیاد شدن شدت جریان، باز و بسته شدن شیر واقع در مسیر لوله، تغییر مسیر یا توقف ناگهانی جریان، قرار می‎گیرد و با افت دبی ناگهانی مواجه می‎گردد.

در اثر کاهش دبی، شدت جریان و در نتیجه انرژی جنبشی سیال نیز بطور ناگهانی کاهش پیدا می‎کند. کاهش انرژی ناگهانی بصورت افزایش فشار در سیستم ظاهر می‎گردد که اثرات مخربی در پی خواهد داشت.

ضربه چکش در دیگ بخار احتمال وقوع صدمات جبران ناپذیر مالی و جانی را در دیگخانه افزایش می‎دهد و به همین دلیل کسب اطلاعات در مورد کنترل این پدیده در دیگ‎های بخار و جلوگیری از وقوع آن ضرورت دارد.

ضربه قوچ امری نامعقول و کاملاً قابل پیشگیری می‎باشد؛ اگر دیگ بخار بدرستی و طبق قوانین استاندارد بین‎المللی ساخته شده و دارای تأییده باشد، هیچگاه در معرض وقوع چنین اتفاقاتی قرار نخواهد گرفت.

در نظر گرفتن این پدیده و انجام تدابیر در جهت جلوگیری از وقوع  آن در مرحله طراحی و ساخت دیگ بخار به منظور افزایش ایمنی دستگاه، عملکرد بهینه سیستم، حذف هزینه‎های ناشی از بروز صدمات و… ضرورت دارد.

در اثر ایجاد ضربه قوچ صدا و ارتعاش شدیدی در سیستم ایجاد می‎شود؛ اگر اپراتور دستگاه در مراحل ابتدایی از صدای تشکیل شده موفق شود ضربه را تشخیص دهد، قادر خواهد بود از شدت آن کاسته و از بروز خطرات جلوگیری به عمل  آورد. در غیر اینصورت فشار بوجود آمده موجب تغییر شکل لوله‎ها و یا ترکیدگی آنها می‎گردد. ضربه چکش به قدری ممکن است قوی باشد که در شهر نیویورک باعث تخریب یک لوله و در نتیجه آتش‎سوزی شده، یک کشته و چندین نفر زخمی برجای گذاشت.

پدیده ضربه قوچ می‎تواند در خطوط انتقال بخار، خطوط کندانس و یا تجهیزات مصرف کننده بخار رخ دهد. شدت ضربه در حضور بخار و کندانس به طور همزان افزایش می‎یابد و موجی با فشار بالا در داخل لوله پدید می‎آورد.

ضربه قوچ

ضربه قوچ یا ضربه چکش چیست؟

اثرات مخرب ضربه قوچ

اثرات مخرب ضربه قوچ به شرح زیر می‎باشد:

  • ایجاد ترک روی اجزای داخلی شیر آلات
  • آسیب زدن به استیم تراپ‎ها
  • کاهش دقت عملکرد تجهیزات کنترلی
  • ایجاد ترک و شکستن اتصالات
  • ایجاد ترک و شکستگی در محل‎های جوش
  • کاهش ایمنی دیگخانه و پرسنل

برای اطلاع از علل وقوع و راه‎های جلوگیری از ایجاد ضربه قوچ مقاله علل پدید آورنده ضربه قوچ در دیگ بخار و روش‎های جلوگیری از ایجاد ضربه قوچ در دیگ بخار را مطالعه بفرمایید.

۱---->2---->3---->4---->5
[کل: ۷ میانگین: ۳.۱]
پیشنهاد میکنیم این مقاله رو از دست ندید
دی اریتور دیگ بخار
برچسب ها:

پربازدیدترین‌ها

دیدگاه‌ها

خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.

دیدگاه خود را ثبت نمایید.

برای دریافت آخرین خبرها و محصولات ما به کانال تلگرام ما بپیوندید