بخار پس از انتقال انرژی خود (انرژی نهان تبخیر در فشار مصرف کننده) از فاز گازی (بخار) به فاز مایع (آب) تبدیل میشود. آب ناشی از این میعان، آب condensate (چگالیده) نام دارد و توسط تله های بخار از تجهیزات مصرف کننده تخلیه میشود. شکل زیر شماتیک چرخه بخار و کندانس را نشان میدهد.
شماتیک چرخه بخار و کندانس
آب ناشی از condensate دمایی برابر آب اشباع در فشار سیستم کندانس دارد که در سیستم های مجهز به ونت، برابر دمای جوش آب در فشار اتمسفر و معادل ۱۰۰ درجه سانتی گراد یا ۲۱۲ درجه فارنهایت است.
بهترین راه برای بازگرداندن کندانس سیستم ثقلی است. دراین سیستم آب ناشی از condensate به صورت ثقلی به سمت تانک کندانس دفن شده در زیر زمین منتقل میشود. اما چنانچه به هر دلیلی احتیاج به حرکت کندانس روبه بالا باشد باید برای آن تمهیداتی اندیشید.
دلایل بازگرداندن آب ناشی از condensate
بازگرداندن کندانس مزایای زیادی دارد که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- صرفه جویی در مصرف سوخت و انرژی
- صرفه جویی در مصرف آب
- صرفه جویی در مصرف مواد شیمیایی
- صرفه جویی در هزینه های فاضلاب
- کاهش آلودگی هوا
صرفه جویی در انرژی :
اولین و مهم ترین دلیل بازگرداندن condensate به چرخه تولید بخارانرژی موجود در آن است.همانطور که گفتیم بخار پس از انتقال گرمای نهان تبخیر، به آب اشباع در همان دما تبدیل میشود. بنابراین میزان زیادی انرژی همچنان در آن نهفته است. کندانس میتواند بنابر فشار بخار خروجی بویلر بعضا تا ۱۶ درصد از کل انرژی موجود در بخار را بازگرداند.
صرفه جویی در آب :
حجم زیادی از آب سالانه به صورت کندانس قابل بازگشت به سیستم خواهد بود علاوه بر آن آب ناشی از condensate آب مقطر است و بازگرداندن آن باعث کاهش TDS آب ورودی به بویلر شده و درنتیجه میزان بلودان را نیز به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد. این کاهش بلودان تواما از اتلاف آب و انرژی نیز جلوگیری میکند.
صرفه جویی در مواد شیمیایی :
در صورت استفاده از آب جبرانی به جای condensate میبایست آب را از کلیه مراحل تصفیه داخلی و خارجی دیگ خانه عبور داد. اما آب ناشی از condensate آب مقطر بوده و صرفا جهت کنترل PH اکسیژن باقیمانده در ان به مواد شیمیایی افزوده و نیاز به تصفیه ندارد.
صرفه جویی در هزینه فاضلاب :
در صورت عدم بازگشت condensate انتقال آن به فاضلاب به علت بالا بودن دما دارای پیچیدگی هایی خواهدبود و بنابر قوانین محلی احتیاج به خنک کردن آن تا دمای استاندارد جهت دفع فاضلاب خواهد بود که این امر خود به معنای هزینه بیشتر است.
کندانسور
بخار فلش
آب ناشی از کندانس پس از عبور از تله از محدوده فشار بالا به محدوده فشار پایین وارد میشود. در نتیجه از آنجاییکه HF آب اشباع در فشار پایین تر کمتر از Hf آب اشباع در فشار بالاتر است(انرژی مازاد وجود دارد) بخشی از کندانس به بخار فلش تبدیل خواهد شد.
سیستم کندانس:
سیستم condensate شامل تله های بخار، لوله های انتقال کندانس، مخازن condensate ، جدا کننده های بخار فلش و پمپ های الکتریکی و یا مکانیکی است.این سیستم میتواند به دو شکل اجرا گردد:
- سیستم باز(ونت اتمسفر)
- کندانس تحت فشار
ونت به اتمسفر :
در این سیستم کلیه بخار فلش ایجاد شده به کمک ونت به اتمسفر تخلیه میگردد. در واقع فشار سیستم condensate اتمسفریک است.مزیت این سیستم سادگی در اجرای آن و هزینه اولیه پایین آن است. این سیستم برای سیستم بخار فشار ضعیف بسیار مناسب است.
کندانس تحت فشار:
در سیستم condensate تحت فشار بخار فلش توسط تانک فلش جدا سازی شده و مجددا به سیستم مصرف باز میگردد.بدین ترتیب در این سیستم قابلیت بازیافت کامل انرزی موجود در condensate وجود دارد.
شرایط اجراء کندانس تحت فشار
برای اجرای سیستم کندانس تحت فشار و استفاده از تله بخار فلش میبایست به چند نکته دقت نمود :
- سیستم تحت فشار میبایست در دیگ خانه هایی اجراء شود که condensate فشار بالا به صورت دائمی موجود باشد.
- در مبدل های با شیر کنترل نمیتوان condensate تحت فشار نصب نمود زیرا ممکن است به استال بی انجامد.
- مصرف کننده بخار میبایستدر فاصله نزدیکی نسبت به تانک فلش نصب شود.
- مصرف کننده های بخار فلش نباید مجهز به شیر کنترل باشند. یونیت هیتر ها و دی اریتور از بهترین گزینه ها هستند.
- برای تامین کمبود بخار فلش نصب یک انشعاب مجهز به شیر فشار شکن از خط بخار زنده الزامی است.
- برای جلوگیری از بالا رفتن فشار سیستم کندانس تحت فشار میبایست با نصب سوپاپ اطمینان و یا شیر پشتیبانی بخار اضافی را به اتمسفر تخلیه نمود.
۱---->2---->3---->4---->5
خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.