برای پرورش قارچ باید به شرایط محیطی توجه ویژهای گردد، فاکتورهای محیطی شامل دما، غلظت دی اکسید کربن و رطوبت نسبی میباشد. دما را میتوان مهمترین عامل در پرورش قارچ دانست. درجه حرارت مطلوب برای رشد قارچ حدود ۲۳-۲۵ درجه سانتیگراد است. دمای کمتر از ۱۰ درجه منجر به کاهش رشد و دمای بیشتر از ۳۰ درجه منجر به از بین رفتن ماده اولیه میگردد.
در هر مرحله از رشد، دما باید در رنج مشخصی قرار داشته باشد. میزان دما بر درصد رشد محصول و کیفیت محصول مؤثر است. بطور کلی هر ۲ درجه سانتیگراد تغییر درجه حرارت نسبت به دمای مطلوب، تا ۲ درصد موجب کمباری خواهد شد. علاوه بر حرارت، میزان رطوبت محیط نیز باید کنترل شده باشد.
روشهای گوناگونی برای گرم نگهداشتن سالنهای پرورش قارچ وجود دارد. اما از آنجا که علاوه بر دما، رطوبت نیز در پرورش صحیح قارچ مؤثر است، روشهایی که در حین تولید گرما، به حفظ رطوبت محیط نیز کمک میکنند در درجه اولویت بالاتری از اولویت قرار دارند.
لازم به ذکر است که بیشتر پرورش دهندگان قارچ در فصل سرما فعالیت میکنند و بالا بردن دما همزمان با حفظ رطوبت در این فصل نسبت به سایر فصول مشکلتر است. در این مقاله به شرح روشهای تولید گرما و رطوبت در سالنهای پرورش قارچ پرداخته و عملکرد دیگ بخار پرورش قارچ را مورد بررسی قرار میدهیم.
کاربرد دیگ بخار پرورش قارچ
راههای گرمایش سالن پرورش قارچ
استفاده از بخاری در سالن پرورش قارچ
قرار دادن بخاری در سالن علاوه بر اینکه موجب کاهش رطوبت محیط میگردد، احتمال ایجاد خطر را نیز افرایش میدهد. مشکل دیگری که در رابطه با استفاده از بخاری به عنوان منبع گرمایش سالن پرورش قارچ وجود دارد، احتمال نفوذ دود به سالن است، حتی اگر بخاری در بیرون از سالن قرار داده شده باشد.
استفاده از بخاری برقی مشکلات هیترهای معمولی را ندارد ولی با توجه به هزینههای تأمین برق اصلاً مقرون بصرفه نیست. در نتیجه استفاده از بخاری به تنهایی راه حل مناسبی برای تنظیم دما و رطوبت محیط نمیباشد.
استفاده از لولهکشی آب گرم در سالن پرورش قارچ
یک راه دیگر برای تأمین گرمایش محیط پرورش قارچ استفاده از لوله کشی آب گرم میباشد. این روش برای گرمایش، گرمایش غیر مستقیم نام دارد و عملکرد آن برای گرمایش شبیه به گرمایش شوفاژها میباشد.
استفاده از دیگ بخار پرورش قارچ
از آنجا هرکدام از روشهای ذکر شده دارای مشکلاتی هستند، باید روشی را پیدا کنیم که بیشترین بازدهی را داشته باشد و از آن به عنوان روش اصلی استفاده نماییم؛ با این حال در فصول سرما ناگزیر به استفاده از سایر روشها در کنار روش اصلی میباشیم.
استفاده همزمان از رطوبت ساز و هیتر بعنوان یکی از روشهای ترکیبی مطرح است ولی استفاده جداگانه از این دستگاهها در فصل زمستان، بازدهی مناسبی نخواهد داشت. رطوبت ساز به تنهایی موجب ایجاد رطوبت بر روی ماده اولیه میگردد و استفاده از هیتر همانطور که قبلا هم گفتیم رطوبت مورد نیاز را از بین میبرد.
بهترین روش ایجاد گرمایش در محیط پرورش قارچ استفاده از دیگ بخار میباشد. استفاده از این روش در فصل زمستان که کل دوره پرورش قارچ محسوب میگردد، مشکلات روشهای قبلی را از بین خواهد برد.
دیگ بخار کار رطوبت ساز و هیتر را بطور همزمان انجام میدهد. با قرار دادن دیگ بخار در راهروی اصلی علاوه بر استفاده از گرمای دستگاه، میتوان رطوبت را از محلی دورتر به داخل سالن وارد کرد. طبق یک قاعده کلی هر جا به رطوبت و دما بطور همزمان احتیاج باشد، میتوان از دیگ بخار استفاده نمود.
یکی از کاربردهای دیگ بخار پرورش قارچ، از بین بردن باکتریهای بستر پرورش قارچ میباشد. بخار باخاصیت ضد عفونی کنندگی قوی، بهترین گزینه برای از بین بردن باکتریهای بستر پرورش قارچ محسوب میشود. البته روشهای شیمیایی نیز برای بر ضد عفونی کردن وجود دارد ولی استفاده از دیگ بخار به این روشها ارجحیت دارد.
از آنجا که دلایل استفاده از بخار به جای روشهای شیمیایی برای ضدعفونی کردن بستر تولید قارچ از موضوع این مقاله خارج است، در مقالهای دیگر به این موضوع خواهیم پرداخت.
دیگ بخار پرورش قارچ در اندازههای مختلف توسط گروه صنعتی آکروپارس تولید میگردد که برای هر نوع سالنی کاربرد دارد.
۱---->2---->3---->4---->5
خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.