پمپهای تغذیه دیگ بخار جریان معینی از آب را به منبع دیگ بخار منتقل میکنند. پمپها به روشهای متفاوتی میتوانند نصب گردد که در این نوشته به شرح هریک از آنها میپردازیم. نصب صحیح دستگاه تأثیر مستقیم بر عملکرد دستگاه خواهد داشت.
نصب پمپ تغذیه دیگ بخار
نصب پمپ تغذیه دیگ بخار به روشهای زیر صورت میگیرد:
- استارت استاپ on/off
- همراه با شیر کنترل Through feel valve
- همراه با شیر کنترل و دور متغیر Through feed valve and variable speed
- دور متغیر Variable speed
نصب پمپ تغذیه دیگ بخار
استارت استاپ
روش استارت استاپ متداولترین روش نصب پمپ دیگ بخار میباشد. در این روش فرمان قطع و وصل پمپ از طریق لول کنترل دیگ بخار به تابلو برق بویلر ارسال شده و چنانچه سطح آب در دیگ بخار بیش از حد معمول کم شود، پمپ بطور خودکار روشن شده و پس از تزریق آب مورد نیاز به منبع و بالا بردن سطح آب دستگاه خاموش میگردد.
روش استارت استاپ در دیگهای بخار فایرتیوپ کاربرد وسیعی دارد. طریقه نصب با این روش بسیار ساده بوده و در مقایسه با روشهای دیگر نسبتاً کم هزینهتر میباشد. اما این روش دارای معایبی نیز میباشد.
آب داخل دیگ بخار همواره دمایی بالاتر از آب تغذیه دارد. در نتیجه ورود آب با دمای پایین و با حجمی بیشتر از میزان تولید بخار ممکن است باعث کاهش تولید بخار گردد. همزمان با تولید بخار کمتر، فشار نیز کاهش مییابد و سطح آب دستگاه بالا میرود؛ تمامی این عوامل در نهایت موجب مرطوب شدن بخار و کاهش کیفیت بخار خروجی خواهند شد.
این مشکلات در شرایط زیر ممکن است حادتر گردند:
دمای پایین آب تغذیه
چنانچه فشار کار بویلر ۱۰ بار باشد، دمای آب اشباع در آن ۱۸۴/۱۲۳ درجه سانتیگراد خواهد بود. حال چنانچه دی اریتور درست عمل نکند و آب تغذیه سرد باشد (مثلاً ۶۰ درجه سانتیگراد) اختلاف دمای آب تغذیه و آب منبع حدود ۱۲۵ درجه سانتیگراد خواهد بود. ورود آب سرد به داخل بویلر میتواند موجب شوک حرارتی در داخل بویلر شده و ممکن است آن را کاملاً از کار اندازد.
بکارگیری بویلر در فشار بسیار پایینتر از فشار طراحی
پمپ بویلر در زمان ساخت بر اساس حداکثر ظرفیت تولید بخار و فشار عملکردی دیگ به اضافه یک ضریب اطمینان بین ۱۵-۱۰ درصد انتخاب و نصب میشود. حال چنانچه بویلری که برای تولید بخار در فشار خاصی طراحی و ساخته شده است در فشار پایین بکار گرفته شود نقطه عملکرد پمپ به سمت راست منحنی حرکت میکند.
یک راه حل توصیه نشده برای این مشکل تنظیم شیر تغذیه بویلر است. در زمانی که دیگ بخار در بار کامل مشغول بکار است شیر تغذیه را با آزمون و خطا ذره ذره ببندیم تا به نقطهای برسیم که پمپ تغذیه در بار کامل خاموش نشود و بطور دائم مشغول بکار باشد.
در این وضعیت شیر تغذیه اجازه ورود جریان آب بیش از میزان بخار تولیدی را نمیدهد بدین ترتیب چنانچه فشار بویلر به هر دلیل افت کند شیر نیمه باز تغذیه اجازه تزریق جریان زیاد به یکباره به داخل بویلر را نمیدهد.
افت فشار ناشی از زیرآب زنی
زمانی که دیگ بخار در بار کامل مشغول بکار است چنانچه اوپراتور عمل زیرآب زنی را انجام دهد پمپ تغذیه علاوه بر تأمین آب تبخیر شده، آب تخلیه شده از طریق زیرآب زنی را نیز باید تأمین کند.
جایگزینی این حجم زیاد آب با آب تغذیه در دمای پایینتر خود به افت فشار بویلر میانجامد و در نتیجه نقطه عملکرد پمپ به سمت راست منحنی حرکت خواهد کرد در نتیجه امکان بروز کاویتاسیون تشدید شده و دبی پمپاژ افزون میشود و این اتفاق را تشدید میکند.
بعضاً در دیگخانههایی که دمای آب تغذیه کمتر از ۱۰۰ درجه سانتیگراد است و اپراتور نیز زمان زیرآب زنی را زیاد در نظر میگیرد افت فشار بویلر تشدید شده و سطح آب به یکباره بالا میرود. در این شرایط کنترلر بویلر فرمان خاموش شدن پمپ و مشعل را صادر میکند و سیستم از کار میایستد.
همراه با شیر کنترل
در این روش شیر کنترل بین پمپ و دیگ بخار نصب میگردد که فرمان خود را از لول سنسور دیگ بخار دریافت میکند و با توجه به میزان بخار تولیدی و سطح آب بویلر میزان جریان پمپ را کنترل میکند. در این روش پمپ دائماً در حال کار خواهد بود و لازم است مسیر بایپس نصب گردد.
مزایای نصب پمپ تغذیه با روش شیر کنترل
- آب تغذیه دقیقاً به میزان بخار تولید شده از بویلر به آن تزریق میشود و در نتیجه مشکل افت فشار و کاهش تولید بخار بوجود نخواهد آمد و کیفیت بخار را در سطح بالا نگاه میدارد.
معایب نصب پمپ تغذیه با روش شیر کنترل
- مصرف برق بیشتر به دلیل کارکرد دائم پمپ
- نیاز به خط بایپس
- هزینه اولیه بالا
همراه با شیر کنترل و دور متغیر
این روش مشابه روش قبل میباشد با این تفاوت که پمپ با دور متغیر عمل مینماید و بدین ترتیب در مصرف برق پمپ صرفهجویی میشود و اختلاف فشار در دو طرف شیر تغذیه را برابر نگه میدارد.
دور متغیر
در این روش احتیاجی به شیر کنترل نمیباشد، پمپ توسط لول سنسور کنترل شده و میزان جریان پمپ نسبت به میزان تولید بخار تغییر میکند. این روش دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به ذکر آنها میپردازیم.
مزایای نصب پمپ تغذیه با روش دور متغیر
- عملکرد نرم و تزریق آب به بویلر برابر با تولید بخار در آن
- صرفهجویی در انرژی با عملکرد دور متغیر پمپ
- عدم نیاز به شیر کنترل
معایب نصب پمپ تغذیه با روش دور متغیر
- پیچیدگی در نصب و اجرا
- هزینه اولیه بالا
۱---->2---->3---->4---->5
خوشحال خواهیم شد که اولین دیدگاه را شما ارسال نمائید.